Petrom si Exxon ar putea extrage gaze cat jumatate din consumul Romaniei

Petrom si Exxon ar putea extrage gaze cat jumatate din consumul Romaniei
Petrom si Exxon ar putea extrage gaze cat jumatate din consumul Romaniei

Companiile OMV Petrom si Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra, potrivit estimarilor preliminare, cantitate care echivaleaza cu aproape jumatate din consumul anual actual al Romaniei.

„Evaluarea suplimentara a rezultatelor sondei Domino -1 a permis o estimare initiala preliminara a productiei de gaze potentiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 milioane picioare cubice (17,8 milioane metri cubi – n.r.) pe zi”, se arata intr-un comunicat al
OMV Petrom transmis Bursei de valori Bucuresti, citat de Mediafax.

OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Cele doua companii exploreaza impreuna perimetrul Neptun din Marea Neagra. In luna februarie a anului trecut, cele doua companii au anuntat o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

„Se estimeaza ca studiul de seismica 3D realizat pe blocul de mare adancime Neptun, care a inceput la sfarsitul anului 2012, va fi finalizat in trimestrul al doilea din 2013. (…) ExxonMobile Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom estimeaza ca vor investi pana la 1 miliard de dolari americani in acest program de explorare. Programul include studiul de seismica 3D, aflat in desfasurare, precum si forajul de explorare si evaluare ulterior, care este posibil sa inceapa la sfarsitul anului 2013 sau inceputul lui 2014”, potrivit comunicatului.

Volumul potential de gaze care ar putea fi extras la sonda Domino-1 urmeaza sa fie confirmat in urma unor noi teste, inainte de a lua o decizie de a trece in faza de dezvoltare.

In cazul in care operatiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic si comercial a productiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulata a investitiilor in cadrul fazelor de explorare si dezvoltare ar putea fi de cateva miliarde de dolari americani, prima productie potentiala fiind estimata cel mai devreme catre sfarsitul decadei, se mai spune in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *