Piata mondiala a telefoanelor mobile reciclate este de 3,5 miliarde de dolari

Piata mondiala a telefoanelor mobile reciclate este de 3,5 miliarde de dolari si va urca, in cinci ani, la 6 miliarde de dolari.

In lumea telecom exista o preocupare si pentru terminale reconditionate si reciclate. Si cum nu prea exista azi caritate fara un pic de business, piata globala pentru aceste dispozitive (terminale si accesorii) se ridica la suma de 3,5 miliarde dolari, potrivit unui raport ABI Research. Factorii care contribuie la dezvoltarea acestui business sunt: perioadele mai scurte de inlocuire a celularelor, cereri din piete emergente (mai ales Africa) sau anumite reglementari ale autoritatilor in domeniu. Analistii de la ABI Research estimeaza ca, pana in cinci ani, piata terminalelor reciclate sa ajunga la 6 miliarde de dolari.

IN ROMANIA. In tara noastra, un astfel de program de reciclare a fost lansat de Vodafone spre sfarsitul lunii martie. Din datele oferite de operator reiese ca pana la sfarsitul lunii septembrie se reciclasera peste 3.300 de telefoane si peste 163 kg de accesorii (baterii, incarcatoare, dispozitive hands-free, cabluri de date). Din numarul total de telefoane colectate in magazinele Vodafone, 67% au fost reconditionate pentru a fi reutilizate in tari in curs de dezvoltare. Telefoanele care nu au putut fi reparate (33%) au fost dezmembrate, iar materialele componente au fost recuperate si refolosite pentru fabricarea de echipamente noi, in industria telecom sau in alte industrii, ne-a declarat Adrian Dita, Director, Corporate Affairs, Vodafone Romania. Dispozitivele colectate sunt trimise periodic catre Fonebak (in Marea Britanie).

De remarcat faptul ca pana la sfarsitul lunii iulie, operatorul colectase 3.250 de terminale in timp ce cantitatea de accesorii a ramas aceeasi (comparativ cu luna mentionata). Cel mai mare numar de celulare a fost depus de catre utilizatori din Brasov, Bucuresti, Targu Mures, Craiova.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente