„Piciorul de Elefant”, cel mai periculos deseu existent in lume

  0
  752
  „Piciorul de Elefant", cel mai periculos deșeu existent în lume

  Data de 26 aprilie 1986, ramane in continuare ziua in care s-a produs cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. La aproape trei decenii de la catastrofa de la Cernobil, „Piciorul de elefant”, format la baza reactorului cu numarul 4 in urma exploziei, este considerat cel mai periculos deseu existent in lume.

  „Piciorul de Elefant", cel mai periculos deseu existent in lume
  „Piciorul de Elefant”, cel mai periculos deseu existent in lume

  Urmele dezastrului provocat de explozia de la Cernobil sunt in continuare letale, cercetatorii sustinand ca nivelul de radioactivitate din zona este la cote extrem de ridicate, scrie stirileprotv.ro.

  Desi raportul Greenpeace, nerecunoscut oficial, afirma ca peste 10.000 de oameni au murit in urma exploziei de la Cernobil, Comitetul Stiintific ONU vorbeste de doar 31 de victime.

  Citeste si Nou sarcofag pentru Cernobil, dupa 26 de ani de la catastrofa nucleara

  Dupa explozie, 50.000 de locuitori au fost evacuati de catre Guvernul ucrainian in doar 3 or, iar, ulterior, un teritoriu mai mare de 2600 de kilometri patrati, in jurul locului accidentului, a fost izolat si declarat zona cu risc ridicat de radiatii. De asemenea, dupa decontaminarea zonei, reactorul 4 a fost acoperit cu un sarcofag din beton, care s-a fisurat intre timp. Asamblarea unui nou sarcofag urmeaza a se finaliza in 2015, dar miezul reactorului distrus a creat sute de tone de lava radioactiva, cea mai cunoscuta formatiune care s-a format fiind cunoscuta sub numele de „Piciorul de Elefant”. Acesta este considerat cel mai periculos deseu existent in lume si pentru ca nivelul de radiatii emis este letal, a fost fotografiat la cativa ani de la tragedie cu ajutorul unei oglinzi pentru a se evita contactul vizual.

  Ucraina, Rusia si Belarus, pe atunci republici ale URSS, precum si o mare parte din Europa, inclusiv Romania, au fost contaminate, deoarece intreaga cantitate de xenon, jumatate din cea de cesiu si de iod si 5% din restul elementelor radioactive din reactor au fost aruncate in atmosfera.

  Cea mai mare parte a contaminat zona invecinata centralei nucleare, in timp ce gazele cu densitate scazuta au fost purtate de vant, initial, de-a lungul Ucrainei, Belarusului, Rusiei, iar intr-o masura mai mica, in Scandinavia, Polonia, Cehoslovacia, Austria si sudul Germaniei. In ultimele zile, directia vantului s-a schimbat, emisiile radioactive afectand mai ales tarile din sudul continentului: Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia.

  Se estimeaza ca nivelul de radiatii din orasul Cernobil, ca si Pripiat, aflat in apropierea centralei atomice, vor ajunge la cote normale in jurul anului 2525.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.