Piine cu conservanti

CE BEM, CE MINCAM – Produsul are 11 aditivi alimentari
Pe eticheta piinii Primavara scrie ca este un produs mereu la fel de proaspat. Nici nu ne indoim, din moment ce contine doi conservanti.

Piinea Primavara are in compozitie „faina alba de griu, apa, premix de panificatie (lapte praf 26% U.G., zer pudra, agenti de tratare a fainii E 327 lactat de calciu, E 578 gluconat de calciu, dextroza, emulgatori: E 471 mono si digliceride ale acizilor grasi, E 472e esteri glicerici ai acidului diacetil-tartric cu acizi grasi, agenti de tratare a fainii E 920 L-cisteina, E 300 acid ascorbic, enzime), gluten, drojdie, ulei vegetal, zahar, sare iodata, conservant: propionat de calciu E 282, acid sorbic E 200, ameliorator de faina (faina de soia, zahar, faina pre-gelatinizata, amidon din griu, emulgator E 471 mono si digliceride ale acizilor grasi, corector de aciditate E 263 acetat de calciu, agent de tratare a fainii E 300 acid ascorbic)”. Consumind 100 de grame din acest produs veti acumula 9,6 g proteine, 1,0 g lipide, 50,3 g glucide si o valoare energetica de 248 kcal.

Produsul analizat este o piine alba cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbtie lenta (amidon din faina alba de griu, faina pregelatinizata, amidon din griu), dar si cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat (zaharoza, dextroza). Aceasta compozitie ii da o incarcatura energetica medie, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Piinea are in schimb un deficit de fibre alimentare si contine o serie de aditivi alimentari. Dintre acestia, cei mai periculosi sint conservantii, E 282 si E 200, pentru ca pot avea efecte adverse in cazul persoanelor sensibile. Produsul contine si surse de lactoza, gluten, soia si sare ascunsa.

CONCLUZII. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca piinea nu este indicata copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizati. Diabeticii o vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide. Piinea este interzisa suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul. Alergicii la soia il vor evita.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *