Pinguinii, recifele de corali si testoasele ar putea disparea, din cauza incalzirii globale

Pinguinii, balenele si delfinii, ursii polari, tigrii bengalezi, cangurii, testoasele, pescarusii, elefantii africani, cangurii si recifele de corali sunt cele zece specii care sunt in prezent pe cale de disparitie, ca urmare a incalzirii globale, a anuntat World Wide Fund for Nature (WWF).
animale pe cale de disparitie
WWF a lansat, in cadrul campaniei internationale Earth Hour 2009, raportul „Climate Change and Species” privind cele zece specii pe care impactul schimbarilor climatice le ameninta cu disparitia, in decursul acestui secol. Astfel, specialistii considera ca, in ritmul actual, populatia de ursi polari va disparea definitiv in aproximativ 75 de ani.

In ultima mie de ani, populatia de tigri bengalezi a scazut cu 95%, ajungand in prezent la 4.000 de exemplare. Trei subspecii au disparut definitiv, iar alte patru nu au mai fost observate in mediul salbatic in ultimii 25 de ani.

In 1998, 16% din recife de corali disparusera, in urma unui fenomen de albire. Specialistii estimeaza ca, pana in 2060, se vor inregistra pierderi masive de corali, astfel ca, in cateva zeci de ani, 80% dintre acestia ar putea muri.

Cat priveste cangurii din Noua Guinee, 11 din cele 12 specii sunt sub amenintare, dintre care patru sunt in pragul critic.

Pe masura ce oceanele se incalzesc, speciile de balene si delfini sunt nevoite sa se adapteze unui habitat diferit. Multe dintre ele nu reusesc sa se adapteze noului mediu de viata, ceea ce le pune in pericol supravietuirea. Noua dintre cele 15 specii de balene sunt astazi amenintate cu disparitia.

In anumite colonii, numarul pinguinilor a scazut cu pana la 66%, din 1983. Temperatura globala in continua crestere, precum si diminuarea stratului de gheata de la poli reprezinta pentru populatiile de pinguini o adevarata lupta pentru supravietuire.

Cinci din cele sapte specii de testoase marine sunt fie amenintate, fie chiar in pragul critic de amenintare, principala cauza constituind-o temperaturile in continua crestere, care afecteaza profund ciclul de viata al acestei specii.

In ultimii 10 ani, populatia de urangutani a scazut cu 30-50%. Astazi, mai putin de 80.000 de urangutani traiesc in mediul salbatic. Principalele cauze ale diminuarii sunt incendiile si lipsa hranei, ambele cauzate de cresterile de temperatura.

Studiile predictive arata ca tarile africane sunt mai vulnerabile la schimbarile climatice decat oricare alt teritoriu de pe glob, iar specia de elefanti africani se confrunta deja cu o criza severa de apa si hrana, determinata de cresterile de temperatura.

Populatiile de pescarusi au fost deja reduse drastic prin activitatile umane, cu precadere pescuitul masiv. Ciclul de viata al pasarilor, in general, si al celor migratoare in mod deosebit, depinde foarte mult de conditiile climatice. 2009 este un an crucial pentru politicile de clima, prin desfasurarea conferintei Natiunilor Unite de la Copenhaga.

In luna decembrie, liderii mondiali se vor reuni la Copenhaga pentru a stabili un acord global privind combaterea schimbarilor climatice. Pe 28 martie, la 20.30, oameni si institutii din toata lumea vor stinge lumina pentru o ora, ca parte a campaniei Ora Pamantului. Romania face parte din tarile participante la Earth Hour, cu sapte orase inscrise Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, Tulcea, Cluj Napoca si Botosani, a mai anuntat reprezentantul WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Ioana Betieanu.

WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea naturii si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *