Piure din patru aditivi alimentari periculosi

2 surse ascunse de sodiu contin fulgii de cartofi Darling
piure cu aditivi
Pentru cei care nu au timp sa curete doi-trei cartofi si sa ii amestece cu putin unt, fulgii de cartofi Darling pot fi o alternativa rapida. Numai ca, daca cititi cu atentie eticheta, va veti da seama ca nu este o varianta sanatoasa.

Cartofii deshidratati sunt ingredientul principal, insa sunt combinati cu aditivi alimentari care pun in pericol sanatatea. Difosfatul disodic E450 dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. Din aceasta cauza, in timp, pot aparea ostoproza, dar si depuneri anormele de calciu (cioc de papagal). Metabisulfitul de sodiu E223 impiedica fixarea vitaminei B1, lipsa acesteia ducand la probleme ale sistemului nervos. De asemenea, acesta duce la aparitia astmului de sulfit si a eczemelor si alergiilor. La fel de periculos este si butilhidroxianisolul E320. Acesta are un potential cancerigen ridicat, putand produce schimbari la nivelul ADN-ului. E320 poate provoca alergii si stari de somnolenta, poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD. Mai mult, are efecte estrogenice. Doza zilnica admisa stabilita de JEFCA (forul european care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) este de 0,5 mg/kg corp.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca produsul analizat are valoare energetica foarte ridicata, 378 kcal. De asemenea, contine doua surse ascunse de sodiu, de care trebuie sa tina cont mai ales suferinzii de boli renale, cardiovasculare si hipertensivii.

Concluziile specialistului
In urma analizei informatiilor de pe eticheta, prof. Mencinicopschi ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor care sufera de boli cardiovasculare, hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu probleme ale sistemului nervos, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu osteoporoza, celor cu boli dermatologice (inclusiv celulita), persoanelor cu ADHD, alergicilor, celor cu sistemul imunitar slabit. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide si vor cere sfatul medicului curant inainte de consum.

Eticheta
Darling. Fulgi de cartofi. Traditional. Cartofi deshidratati. Emulsificator: mono si digliceride ale acizilor grasi E471, stabilizator: difosfat disodic E450, conservant metabisulfit de sodiu E223, antioxidant butilhidroxianisol E320. Valoare energetica 378 kcal/1582 kj, proteine 7,8 g, glucide 80,3 g, lipide 1,8 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *