Planeta se confrunta cu schimbari climatice ireversibile

0
345

Timp de 3 zile, incepand de marti, 10 martie, climatologi, glaciologi, oceanografi, dar si epidemiologi si economisti au participat la o dezbatere pe problema incalzirii globale, a amplorii si impactului acesteia.
La acest eveniment, ce a avut loc la Copenhaga, au participat circa 1.600 de cercetatori din 80 de tari.

Ultimele semnale de alarma au venit din America si Asia:

– Beijingul trece prin cea mai mare seceta din ultimii 50 de ani. Cel putin 4,37 milioane de persoane sufera din pricina lipsei apei, care afecteaza si zece milioane de hectare de culturi de grau si alte cereale din zona, unul dintre principalele granare ale tarii.

– Orasul Los Angeles, al doilea ca marime din Statele Unite, urmeaza sa treaca la rationalizarea consumulupoluarei de apa pentru prima oara in aproape doua decenii, din cauza unei secete care afecteaza de trei ani regiunea. Compania de furnizare a apei din Los Angeles (DWP) a fixat luna trecuta alocatii lunare de consum, iar cei care le depasesc vor plati dublu. Autoritatile din California se tem ca aceasta se va dovedi cea mai grava seceta din istoria statului.

Organizatia internationala World Wide Fund for Nature (WWF) a lansat recent un raport privind zece specii pe cale de disparitie in acest secol, motivul principal fiind incalzirea globala. Cei mai amenintati de schimbarile climatice sunt urangutanii, tigrii si balenele.

In raport se mai arata ca:

– sase din cele sapte specii de testoase sunt in pericol, dar si o treime din cangurii australieni;

-ursii polari ar putea disparea in 75 de ani;

-trei subspecii ale tigrului bengalez au disparut deja, iar patru nu au mai fost vazute in salbaticie de 25 de ani;

-16 la suta din recifurile de corali nu mai existau in 1998, iar 80 la suta din cele actuale ar putea muri pana in 2060.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.