Plantari si amenajari de spatii verzi in Timisoara

0
444

Timisoara are fundamentata o conceptie peisagistica privind dezvoltarea spatiilor verzi care sa pastreze traditia parcurilor istorice (Parcul Poporului, Copiilor, Rozelor, Scudier) dar si promovarea noului atat in ce priveste tehnologia cat si diversificarea materialului dendrofloricol prin introducerea unor specii si varietati noi in spatiile verzi, tratand vegetatia unitar si valoros din punct de vedere estetic, astfel ca acestea sa devina un adevarat tampon in echilibrul ecologic cu capacitatea de a prelua o importanta parte a efectelor negative a factorilor poluanti.
Astfel, in ultima perioada s-au amenajat spatiile verzi in unele intersectii, s-au reabilitat unele artere de circulatie ca bv. Revolutiei, 16 Decembrie, bv. Ferdinand, s-au amenajat scuarul din Piata 700, la spitalul de Oftalmologie, Piata Victoriei.
In piata Victoriei s-au reamenajat alveolele la cei 75 arbori din aliniament cu gazon natural rulat si cu scoarta decorativa. In acest sens s-a decopertat pamantul din interiorul alveolei, s-a completat cu pamant vegetal fertil si s-a aplicat gazonul rulat gata pregatit. S-a recurs la aceasta tehnologie deoarece pana in prezent nu a rezistat nimic in aceste alveole datorita faptului ca sunt frecvent calcate si se arunca tot felul de gunoaie de la mucuri de tigari la hartii, sticle de plastic, ambalaje, etc. si prin curatarea lor repetata se distruge vegetatia de la baza arborilor.
In fata Catedralei si la Oftalmologie s-au reamenajat rabate cu conifere de talie mica, arbusti diferiti si plante perene dupa o noua tehnologie cu scoarta decorativa si folie impotriva imburuienarii realizandu-se astfel noi lucrari peisagistice de o valoare decorativa deosebita. S-au plantat specii valoroase ca Picea pungens „Glauca Globosa” Thuja occidentalis „Smaragd”, „Europe Gold”, Euonymus fortunei „Canadale Gold”, Emerald gold, „Emerald gaiety”, Cotoneaster x Bella, Eicholz, Lavandula angustifolia, Juniperus x media Gold star”, Juniperus chinensis „Stricta”, Juniperus squamata „Blue star” si alte plante perene. Lucrarile in valoare de aproximativ 300.000 lei au fost executate de SC Horticultura SA, societate prestatoare de servicii pe spatiile verzi ale municipiului Timisoara.
Lucrarile vor continua in urmatoarea perioada pe str. Brasov, C. Brediceanu, Bogdanestilor, Gh. Dima, Piata Regina Maria, etc.
Din nefericire nici nu au fost finalizate lucrarile de amenajare si au fost sustrase 6 conifere din rabatele amenajate in fata Spitalului de Oftalmologie.
Protectia spatiilor verzi este o obligatie nu numai a administratiei locale ci a intregii comunitati si a fiecarui timisorean. Facem apel la toti cetatenii municipiului de a colabora cu institutiile abilitate in vederea depistarii persoanelor care distrug zonele verzi ale orasului.
Mentionam ca distrugerea zonelor verzi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500-2000 lei conform HCL nr.349/2002, modificata si completata cu HCL nr.542/2006.

Sursa: Primaria Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.