Plantatiile tinere realizate cu bani de la Guvern, distruse de incendiatorii miristilor

Agricultorii au parjolit toate miristile din judetul Constanta, inclusiv 80 hectare de plantatii tinere platite de Guvernul Romaniei.
incendii de miriste
Majoritatea sunt situate in centrul jumatatii sudice (Ciocarlia – Deleni) a judetului Constanta, unde Directia Silvica a sadit pe fiecare hectar 5.000 puieti din specia salcam si frasin, pentru impadurirea stepei dobrogene. Programul guvernamental inceput in urma cu trei ani este astazi compromis.

“Estimarea pagubelor este in curs de desfasurare, trebuie sa vedem cati puieti mai pot fi salvati. Noi patrulam pe timp de zi, desi este foarte dificil pe canicula aceasta, insa incendierile se petrec cu precadere noaptea. Anul acesta, fenomenul de ardere necontrolata a miristilor a fost fara precedent”, ne-a declarat, ieri, Gheorghe Caragheorghe, directorul silvic al Constantei.

Pana la aceasta data, pompierii constanteni au fost nevoiti sa intervina la 151 incendii provocate pe terenurile agricole recoltate. Numai cativa proprietari de ogoare, surprinsi chiar asupra faptului, au fost amendati de Politie pentru arderea resturilor cerealiere, care deseori scapa de sub control – asa cum s-a intamplat in cazul plantatiilor noi de arbori care au cazut victime incendierii.

Ca de obicei, comisia pentru studierea fenomenului s-a reunit cand pe ogoare nu mai este nimic de distrus. Autoritatile locale au fost mustruluite ieri de prefectul Danut Culetu ca nu se implica in prevenirea acestor actiuni ilegale si in identificarea faptasilor care au provocat pagube insemnate.

Pentru ca, acum, orice masura este tardiva, a ramas pentru la anul pedepsirea drastica a vinovatilor, care nu vor mai beneficia de subventia pentru agricultura acordata de Uniunea Europeana. Conditia este insa ca propunerea de modificare a legislatiei “permisive” sa fie insusita de legiuitori, care sa interzica incendierea miristilor. Toti proprietarii de terenuri agricole vor fi notificati, inainte de seceris, despre riscurile incalcarii acestor reguli.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente