Plante decorative cu proprietati medicinale

0
788
Plante decorative cu proprietăţi medicinale
Plante decorative cu proprietati medicinale

GUTUIUL JAPONEZ (Chaenomeles japonica ‘Cido’)

Este un arbust spinos vesnic verde, cu inflorire spectaculoasa si cu fructe foarte valoroase datorita continutului foarte mare de vitamina C (care depaseste chiar cantitatea de vitamina C al lamiilor). Arbustul este cunoscut si sub denumirea populara de „lamaia nordului”. Se cultiva in locuri semiumbroase, in apropierea gardurilor si, fiind vesnic verde, asigura decorarea gradinilor si in lunile friguroase. Are o crestere inceata, iar inaltimea finala variaza intre 60 si 90 cm.

Desi are o inaltime atit de mica, gutuiul japonez este foarte productiv: primavara infloreste abundent, iar la inceputul toamnei recolta de fructe este foarte mare. Fructele sint mici si parfumate. Ele pot fi consumate in stare proaspata sau in preparate : gemuri, placinte, etc. Cel mai mare producator de gutui japoneze este Letonia. Arbustul poate fi comandat pe internet, iar livrarea se poate face prin curier. Toate plantele asfel comandate sint insotite de instructiuni de ingrijire.

Toamna care tocmai a inceput permite cultivarea arbustului pina la sfirsitul lunii noiembrie, daca nu intervine inghetul. Rezista foarte bine si in ghivece foarte mari (50-60 cm diametru), umplute cu pamint de flori amestecat cu nisip (2 parti pamint + 1 parte nisip).
ARONIA NERO (Aronia prunifolia ´Nero´)

Este un arbust foarte valoros datorita fructelor sale si este originar din zona de nord-est a SUA. Calitatile fructelor sale au fost cunoscute de secole de catre nativii americani, care considerau fructele de aronia ca fiind darul zeilor, pentru ca prin consumarea lor se mentineau tineri (prin continutul ridicat de antioxidanti al fructelor ), se imbolnaveau foarte rar (cresterea imunitatii la boli), nu aveau probleme cardiace (fructele proaspete imbunatatesc circulatia singelui, reduc tensiunea arteriala ), Datorita acestor calitati exceptionale, arbustul fost aclimatizat si in Europa. Arbustul creste foarte bine in locuri insorite si umede, atingind inaltimi cuprinse intre 1,5 – 3.00 m. Este foarte decorativ si de aceea este bine venit in gradina de flori. Produce cantitati mari de fructe si de aceea veti dispune de cantitati suficiente atit pentru consumul in stare proaspata, cit si pentru preparate care pot fi pastrate pentru iarna (lichior, sirop, dulceata, dar si sub forma de fructe congelate). Poate fi crescut si in ghivece mari, conform instructiunilor de la gutuiul japonez. In aceasta varianta, arbustul nu va depasi inaltimea de 1,5 m. Frumos, gustos si util. Speram sa incercati si dumneavoastra!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.