Plantele reflectorizante “racesc” planeta

Graul este o planta ce ar putea scadea temperatura planetei
Graul este o planta ce ar putea scadea temperatura planetei

Culturile alimentare ar putea fi folosite pentru a scadea temperatura Pamantului si pentru a incetini incalzirea globala, spun cercetatorii britanici. Cresterea unor plante care sa reflecte mai bine radiatiile solare inapoi in spatiu ar putea diminua temperaturile din Europa si din America de Nord cu un grad Celsius in timpul verii.

Deja culturile de grau sau orz au acest efect asupra climei, pentru ca reflecta mai bine lumina soarelui decat vegetatia salbatica. Cercetatorii de la Universitatea din Bristol spun ca aceasta capacitate de reflexie (denumita stiintific albedo) difera in functie de soiul plantelor. Potrivit scenariului prezentat de acestia, daca toate culturile agricole din lume ar fi inlocuite cu soiurile care reflecta mai bine lumina, planeta s-ar raci, in medie, cu 0,1 grade Celsius, echivalentul unei cincimi din incalzirea globala de la Revolutia Industriala incoace.

Andy Ridgewell, coordonatorul echipei de cercetare, spune ca fermierii nici macar nu trebuie sa-si schimbe culturile. Trebuie doar sa le imbunatateasca. “Noi vorbim doar de plantarea altor soiuri de grau sau de porumb, care au o capacitate mai mare de reflexie”, a explicat cercetatorul citat de “The Guardian”.In opinia lui, acest tip de agricultura ar putea scadea si mai mult temperaturile. “Nu vedem niciun impediment ca, pe viitor, sa scada cu 2 grade Celsius, dar s-ar putea sa fie nevoie de modificari genetice.”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente