Plantele se muta la munte ca sa scape de incalzirea globala

Arbori, arbusti si alte cateva plante din padurile montane cresc la altitudini din ce in ce mai mari pentru a scapa de efectele incalzirii globale. Mai multe specii de plante din Europa „urca”, in medie, cu 29 de metri la fiecare 10 ani.
Oamenii de stiinta francezi au tinut evidenta plantelor din 6 regiuni muntoase, inclusiv din Alpi si Pirinei. „Pentru prima data am aratat ca schimbarile climatice au un efect semnificativ asupra felului in care sunt raspandite plantele” a declarat Jonathan Lenoir, unul dintre conducatorii echipei AgroParis Tech, un consortiu de institutii academice.

Intr-un articol publicat in Science, cercetatorii descriu felul in care regiuni intregi din Franta au fost expuse unor cresteri de temperatura mai mari decat media globala. Lenoir si echipa sa au adunat studiile efectuate din 1905 pana in 2005. Cercetarea arata cum aria de raspandire a 171 de specii diferite de plante s-a modificat in timp in cele 6 regiuni.
Ferigile, de exemplu, au „urcat” spre regiuni mai racoroase intr-un timp mai accelerat decat arbustii.

Nu toate plantele incluse in studiu au avansat in altitudine. Aproape o treime au inceput sa creasca la poalele muntilor.

Sursa: TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *