Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Codului Silvic

0
454
Pan?:
Comana, zonă vulnerabilă în privința tăierilor ilegale de pădure
Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Codului Silvic
Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Codului Silvic

UPDATE Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Codului Silvic.

 

Propunerea de modificare a Codului Silvic va fi discutata marti in plenul Camerei Deputatilor. Initial, in varianta propusa de fostul ministru delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, au fost introduse o serie de masuri care limitau taierile ilegale si furtul de lemn din paduri, insa aceste prevederi au fost scoase prin amendamente de mai multi deputati PSD. In plus, proiectul de Cod Silvic permite proprietarilor de padure privata sa defriseze si sa construiasca pe maxim 500 mp din terenul forestier. Pe actualul Cod se permite construirea doar pe 200 mp. O prevedere buna a acestui proiect, introdusa la initiativa deputatilor PSD este ca lemnul sa fie prelucrat pe plan local. Totodata insa, producatorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din paduri proprietate publica a statului, ceea ce inseamna ca se incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului, dar vor fi afectate micile firme care fac exploatarea si prelucrarea primara a lemnului. Camera Deputatilor este camera decizionala, iar daca deputatii voteaza azi legea, ea merge la presedinte pentru promulgare.

Principala modificare propusa la Codul Silvic, in proiectul initiat de fostul ministru delegat pentru ape si paduri, Lucia Varga, era vanzarea lemnului din rampe primare, masurat, nu ca pana acum, estimat, din padure. In prezent, proprietarii de padure scot la inceputul anului, la licitatie, cantitatea de lemn pe care o pot recolta in anul respectiv, cantitate estimata („pe picior”, copacii neputand fi masurati exact daca nu sunt taiati), iar firmele care castiga licitatia se duc si scot lemnul din padure dupa care il prelucreaza sau il vand mai departe. Dupa noua modificare propusa la Codul Silvic lemnul nu va mai fi vandut, netaiat din padure, ci din rampe dupa ce va fi taiat de administratorii de padure si adus pana acolo. Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, initiatoarea acestei modificari, spune ca aceasta prevedere ar limita taierile ilegale de lemn, deoarece in cantitatea estimata sunt erori de +-/15%, unde poate fi introdus lemn taiat ilegal.

Problema cu aceasta prevedere este ca Romsilva, administratorul padurilor publice, nu are infrastructura necesara pentru a aplica aceasta prevedere. Mai mult, Emil Iugan, proprietarul unei firme de exploatare si prelucrarea primara a lemnului din Bistrita, spune ca aceasta prevedere va scoate firmele romanesti de pe piata: „Daca aceasta reglementare va fi pusa in practica, firmele romanesti au o singura optiune, sa faca exploatare forestira in prestari servicii. Sa faca partea cea mai grea, exploatarea forestiera, sa scoata lemnul din padure, sa-l aduca in depozite, sa-l sorteze si de acolo sigur, firmele romanesti nu vor putea concura cu marile companii multinationale la preturile pe care ei vor cumpara din aceste depozite aproape intreaga productie”, spune acesta.

Aceasta prevedere a fost scoasa din proiectul de modificare a Codului Silvic de deputatii PSD.

O alta prevedere propusa in varianta initiala de modificare a Codului Silvic si pastrata pana in prezent este ca proprietarii de padure privata vor putea defrisa 500 mp de padure si construi pe aceasta suprafata.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica este de parere ca aceasta prevedere este catastrofala pentru padurile tarii si cere interzicerea ridicarii de constructii in padure.

O alta prevedere controversata, aflata in varianta propusa de Lucia Varga si mentinuta de deputatii PSD, este ca producatorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din paduri proprietate publica a statului. Pe de o parte, aceasta prevedere incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului. Pe de alta parte, producatorii de mobila folosesc lemnul prelucrat de firmele de exploatare si prelucrare primara, iar micile firme care fac acest lucru ar putea fi afectate deorece nu vor putea concura niciodata cu marii producatorii de mobila.

Deputatul Lucia Varga spune ca propunerea de modificare a Codului silvic se discuta desi raportul Comisiilor de Agricultura si Justitie nu a fost facut public. „Voi cere ca acest proiect sa fie retrimis la comisii”, a declarat aceasta.

Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Codului Silvic, iar documentul se va intorce la Comisia de agricultura de la camera pentru discutii.

„Proiectul supus votului astazi reprezenta un Cod Silvic trunchiat, lipsit de puterea de a reforma domeniul padurilor, deoarece s-au eliminat prevederi esentiale, care duceau la starpirea coruptiei si a taierilor ilegale. Modificarile aduse formei pe care am initiat-o ca ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura nu aveau nimic in comun cu respectul pentru lege, pentru paduri, pentru banii publici si pentru cetateni. Au fost excluse prevederile legate de vanzarea lemnului sortat si fasonat din depozite si rampe special amenajate, care sporeau valoarea lui, cele legate de inasprirea pedepselor pentru furtul de lemne, de respectarea dreptului la proprietate pentru micii proprietari de paduri si de asigurare a sprijinului pentru agentii economici, care activeaza in domeniul exploatarii si prelucrarii primare a lemnului, prin facilitarea accesului la resursa forestiera si valorificarea superioara a acesteia. Ma bucur ca acest act normativ a fost respins intrucat ne ofera noua, liberalilor, posibilitatea de a relua procedura parlamentara a proiectului de Cod Silvic asumat si sustinut prin doua rezolutii ale PNL astfel incat problemele din sistem sa fie rezolvate in mod responsabil si transparent”, a declarat deputatul PNL, Lucia Ana Varga, dupa decizia plenului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.