Policultura poate salva Romania

Prezent la Bucuresti, la invitatia Greenpeace, profesorul de biologie moleculara Gilles-Eric Seralini ne-a vorbit despre pericolele reale ale organismelor transgenice. El le sugereaza agricultorilor romani sa practice policultura pentru sanatatea mediului si a omului.

* De unde a aparut nevoia inventarii de plante noi in lume si introducerea lor pe piata?

Organismele modificate genetic (OMG) au fost inventate de-a lungul anilor „70. In primul moratoriu privind riscurile potentiale ale OMG, redactat de oamenii de stiinta in 1974, se arata ca aceste organisme trebuie cultivate doar pe arii limitate. Primul animal MG patentat, obtinut in laborator, a fost un soarece, in 1980, iar prima planta MG a fost tutunul, in Europa, in 1983. Prima planta autorizata pentru introducerea in mediu a fost, de asemenea, tutunul. Se intampla in 1994 in Europa. Deci Europa a fost un lider in acest domeniu. Dupa cateva luni, compania americana Calgene a scos pe piata SUA prima rosie MG, destinata consumului uman. Nu a fost un succes, pentru ca 4,3 milioane de consumatori americani nu au placut-o la gust. Calgene a ajuns in prag de faliment si a fost cumparata de Monsanto. In 1994, Monsanto a iesit pe piata cu soia transgenica. Este important ca publicul sa stie ca vorbim despre OMG in mediu, in agricultura, pentru ca exista multe OMG in laboratoare, dar si plante sau bacterii MG, cultivate pe arii inchise, care servesc la fabricarea medicamentelor. Deci tehnologia genetica in sine este extrem de puternica pentru ca sunt studiate genele si sunt create organisme noi. OMG cultivate pe arii inchise sunt folosite de medici si de specialistii in genetica, de exemplu pentru obtinerea insulinei. Din 1994 pana in prezent, in agricultura au fost cultivate sute de milioane de hectare cu OMG, dar acestea reprezinta astazi doar 13% din agricultura SUA, 7% din agricultura globala si doar 0,05% din agricultura europeana.

* Sustineti ca pentru a testa eficient OMG este nevoie de doi ani. Este suficient?

Perioada aceasta de doi ani a testelor de toxicitate pe mamifere ar fi mult mai buna decat ceea ce se face astazi. Acelasi tip de control – pe o perioada de doi ani – este efectuat pe pesticide si medicamente pentru a cunoaste efectele negative asupra sanatatii. Care este crima? – Faptul ca OMG sunt concepute sa contina componente toxice si nu sunt testate in mod serios. Nu poti fi serios cand spui ca le testezi doar trei luni pe sobolani, asa cum fac companiile astazi. Asa ca astazi avem de-a face cu cu crime in masa. Pentru ca stim ca, potrivit studiilor anuale, pesticidele pot cauza unele boli, precum cancerele, boli ale aparatului reproducator, boli imune si hormonale. De fapt, 99,9% din OMG din agricultura tolereaza sau produc pesticide, pe care ulterior le consumam. Nu este normal sa introduci pe piata aceste OMG si sa spui ca ele sunt sigure. Toata lumea va avea tendinta sa creada ca ele sunt sigure. Si apoi afli ca s-au facut doar trei luni de teste pe sobolani. Nu este firesc ca oamenii sa fie folositi drept cobai. Trebuie testate in laborator pe animale, trebuie analizati parametrii sangelui si ai organelor pentru cel putin doi ani. Asa se face si in cazul pesticidelor si al medicamentelor. Asa este normal. Mai trebuie spus ca aceste plante modificate au fost introduse pe piata din SUA ca fiind plante obisnuite, fara sa aiba etichete care sa arate ca sunt OMG. Este gresit sa le consideram plante obisnuite, pentru ca ele au fost inventate nu pentru a evita pesticidele, ci pentru a supravietui impreuna cu ele. Acesta este motivul pentru care aceste plante au fost modificate de la inceput, ca de exemplu soia transgenica are nevoie de o cantitate mare de pesticid Roundup pentru a fi cultivata. De aceea nu este corect ca OMG sa fie testate asupra sanatatii doar timp de trei luni.

Citeste articolul integral Policultura poate salva Romania

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente