Pollutec 2012: expozitia mondiala anuala a eco-industriilor

Pollutec 2012: expozitia mondiala anuala a eco-industriilor

Expozitia internationala a echipamentelor, tehnologiilor si serviciilor pentru protectia mediului va avea loc intre 27 si 30 noiembrie 2012, la Lyon Eurexpo. Ocupand o suprafata de aproape 110.000 m2, Pollutec 2012 va reuni 2.400 de expozanti din sectoare ca apa, aerul, energia, deseurile, solurile, riscurile si analizele / masuratorile / monitorizarea si va prezenta o serie unica de eco-inovatii, atat la standurile expozantilor, cat si prin diferitele sale trofee si premii. De asemenea, va gazdui un program variat de conferinte privind ingrijorari cheie actuale si va organiza intruniri internationale la nivel inalt. Incepand din luna mai, inscrierile le-au depasit net pe cele ale anilor anteriori, confirmand astfel importanta acestei expozitii pentru totalitatea eco-industriilor.

In ceea ce priveste noile evolutii, expozitia Pollutec din acest an se va concentra cu deosebire pe tema inter-sectoriala a orasului durabil avand, printre alte initiative, un eveniment de prima importanta si un spatiu dedicat integral (vezi textul incadrat), impreuna cu tema aferenta a industriei durabile, care vor beneficia de un forum consacrat eco-performantei proceselor si utilitatilor asociate cu productia. In sfarsit, dupa Brazilia, Mexic si Chile, Pollutec isi mentine intentia ferma de a promova relatiile cu America de Sud, declarand Argentina ca tara a anului in cadrul expozitiei.

Orasul durabil, o tema centrala in cadrul expozitiei Pollutec 2012

Pentru a 25-a editie Pollutec, organizatorii au decis sa se concentreze asupra orasului durabil in toate sectoarele expozitiei. O mare parte a eco-tehnologiilor prezente la Pollutec se refera la oras si la provocarile majore asociate evolutiei sale – reducerea amprentei asupra mediului, utilizarea redusa a resurselor sale (materiale si energie) si adaptarea la modificarile climtice. Acestea se reflecta, spre exemplu, in solutii de crestere a randamentului energiei, retele inteligente, eco-mobilitate, energii regenerabile, recuperarea energiei, reabilitarea zonelor industriale dezafectate, inginerie ecologica si, fireste, solutii de epurare a apei si management al deseurilor ca parte a unei economii ciclice. Orasul durabil va constitui obiectul unuieveniment de prima importanta la editia din 2012. Solutii pentru un oras durabil va insemna doua zile de sesiuni de conferinte si vizite la amplasamente model. Avand o acoperire internationala (prin prezentarea in special a viziunilor franceza si japoneza), acest eveniment va urmari patru directii principale: nevoia de adaptare la utilizarile existente, de eco-design si noile utilizari, sinergii tehnologice si administrare si aspecte ale managementului integrat. De asemenea, va avea loc un Forum privind orasul durabil, care va permite prezentarea unui ansamblu de solutii promitatoare si va oferi o platforma pentru raportarea unor aplicatii reusite in domeniu, servind in acelasi timp si ca un forum pentru schimburi de idei si discutii cu experti si detinatori de interese, in special din domeniul energiei si retelelor urbane inteligente.

Mai mult ca niciodata, Pollutec va accentua cele patru roluri majore ale sale: informatii privind ultimele reglementari in domeniu, multe dintre acestea urmand sa aiba un impact major asupra tehnicilor si proceselor; rolul sau de monitor tehnologic, cu prezentarea, ca de fiecare data, a numeroase eco-inovatii recent lansate pe piata sau care urmeaza sa fie lansate; rolul sau in evidentierea cercetarii si prezentarea subventiilor si surselor de finantare disponibile pentru eco-industrii si, evident, rolul sau de facilitare a vanzarilor cu incurajarea relatiilor intre eco-intreprinderile din toate tarile.

Ca intotdeauna, inovatia va fi omniprezenta la Pollutec, atat prin produsele ce vor fi lansate de expozanti in toate zonele (la standurile proprii sau in cadrul programelor de conferinte), prin programele tematice la Pollutec TV, cat si prin trofeele si premiile ce se vor acorda in cadrul expozitiei (de ex. Premiile de Afaceri pentru Mediu prezentate de Ministerul Mediului francez, Tehnici Inovative ADEME pentru Mediu, Premiile EEP ale European Environment Press, premiile Eco-enterprise export ale Clubului International ADEME si premiul pentru o tanara companie eco-inovativa acordat de Republica Cleantech – „Tehnologie Curata”). Inovatiile tehnologice anuntate de expozanti sunt inscrise pe site-ul www.pollutec.com pe masura ce sunt inregistrate si, incepand cu luna septembrie, se va intocmi un rezumat la tendintelor majore in domeniul inovatiei pentru anul 2012.

Diferitele spatii tematice ale expozitiei vor permite fiecarui vizitator sa-si actualizeze cunostintele intr-o varietate de domenii: aplicatii satelit (revine in acest an), calitatea aerului, energie si randamentul energiei, riscuri si managamentul mediului, reciclare si exploatare, amplasamente si soluri, lucrul fara saparea de santuri, responsabilitatea societatilor fata de mediu, integrare si, pentru prima oara, orasul durabil si industria durabila. Trebuie mentionat si faptul ca, raspunzand cererii profesionistilor implicati, seria de expozitii Buy&Care dedicate achizitionarii responsabile a fost acum integrata sectorului de produse si dezvoltare durabila din cadrul evenimentului Pollutec Lyons.

In plus, pentru al treilea an consecutiv, Pollutec se concentreaza asupra ultimelor progrese in domeniul cercetarii din diverse sectoare verzi. Inca o data, sunt asteptate mai multe nuclee de competitivitate, inclusiv cele paisprezece care alcatuiesc reteaua French Ecotech (recent extinsa prin nucleul Optitech), impreuna cu organizatii de cercetare recunoscute, precum si banci si alte institutii care ofera indrumare si sustinere pentru eco-inovatie. Pe langa aplicatiile satelit, fluidele supercritice, fotocataliza, celulele de hidrogen si combustibil, alte teme esentiale care vor predomina in acest an includ recuperarea caldurii, sortarea mecanica-biologica a deseurilor solide si recuperarea combustibililor solizi (rsc).

In sfarsit, sprijinindu-se pe succesele ultimelor expozitii, Pollutec va gazdui si anul acesta o serie de intalniri internationale de afaceri, inclusiv Cleantech (prezentari privind initierea de proiecte si inovatii in toata lumea, in ziua de 27.11) si b2fair (intalniri internationale de afaceri, din 27 pana in 30.11). Evenimentul din 2012 va evidentia de asemenea o puternica prezenta africana (Africa de Nord, Senegal, Africa de Sud, …), ca si asiatica (Japonia, China, Coreea de Sud, Viernam, …), din America de Nord (Canada, Carolina de Nord, …) si delegatii din America Latina, cu Argentina ca tara a anului. Va exista un important pavilion argentinian si o numeroasa delegatie formata din institutii oficiale si producatori este deja planificata, precum si o serie de conferinte pe teme curente privind mediul in Argentina, cu accent pe calitatea apei si energie. Un atelier de lucru si intalniri pentru tarile din America Latina si din Africa este de asemenea programat, in intentia de a incuraja discutiile in jurul problemelor comune.

O vizita optimizata

Organizatorii expozitiei adopta o abordare de ansamblu mai comprehensiva, pentru a oferi o serie de expozitii mai bine structurata si subdivizata, cu o semnalizare mai clara. In paralel, ei ofera vizitatorilor interesati prilejul unor tururi cu orientare si obiective precise, axate pe teme relevante pentru centrele lor de interes. Accesul la expozitie a fost de asemenea imbunatatit prin prelungirea liniei de tramvai 2, care face acum legatura intre Perrache si Eurexpo.

 

Pollutec, a 25-a Expozitie Internationala de Echipamente, Tehnologii si Servicii pentru Protectia Mediului

Din 27 pana in 30 Noiembrie 2012, la Lyon Eurexpo (Franta)

www.pollutec.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *