Poluare grava cu petrol in Australia

O noua poluare cu petrol s-a produs, de data aceasta in apropiere de coastele statului Queensland, Australia.
poluare cu petrol
Pe 11 martie, un vas inregistrat in Hong Kong, Pacific Adventurer, a fost afectat de ciclonul Hamish in apropiere de coastele nord-estice australiene. Initial a fost raportata scurgerea a 20-30 de tone de petrol. Dar dezastrul pare sa fie de 10 ori mai mare. Se pare ca 230 de tone de petrol au ajuns de fapt in apele oceanice. Autoritatile au anuntat ca incarcatura ajunsa in apa este cancerigena si ameninta viata vietuitoarelor din ecosistemele afectate. O serie intreaga de plaje au fost afectate de-a lungul a 60 de km de coasta (costa Sunshine). Aceste plaje au fost declarate zone de dezastru.

Impreuna cu petrolul scurs in apa, au mai ajuns pe fundul oceanului si 620 de tone de fertilizator, si anume nitrat de amoniu. Practic pierderea nitratului de amoniu a fost evenimentul care a declansat intregul dezastru. In timpul ciclonului care a lovit vasul, 31 de containere continand fertilizatori au fost rastrurnate de pe punte, gaurind in caderea lor rezervoarele de petrol.

Acest dezastru ecologic domina acum dezbaterile politice din statul Queensland care se afla inainte alegerilor, planificate a se desfasura la sfarsitul saptamanii urmatoare. Opozitia acuza guvernul actual de rectie intarziata si neadecvata marimii dezastrului. Guvernul pe de alta a parte a argumentat ca poluarea s-a produs in zone deja sensibile, afectate de ciclon si de eroziune, ceea ce face dificila aducerea de echipamente grele in zona.

Proprietarul vasului, compania Swire Shipping, risca o amenda de aproape 1 milion de USD daca este gasita vinovata de incalcarea normelor de protectie a mediului. De asemenea, compania va trebuie sa plateasca si costurile de curatare. Intr-o declaratie, compania afirma ca regreta impactul asupra mediu cauzat de faptul ca vasul sau a fost afectat de ciclonul Hamish si a dat asigurari ca vor fi acoperite toate responsabilitatile financiare ale crizei. Dupa cum se poate observa, compania nu pare sa isi asume responsabilitatea directa pentru acest eveniment tragic.

In acest moment sute de oameni lucreaza pentru a curata plajele si a salva vietatile afectate de acest dezastru. Golful Moreton, arie protejata si una din zonele cele mai afectate de petrolul deversat, este casa mai multor specii de pasari marine dar si a unor specii de broste testoase si delfini. Efectelor produse de petrol se adauga cele ale nitratul de amoniu. Acesta poate duce la infloriri masive ale algelor care pot determina sufocarea pestilor sau distrugerea habitatelor naturale.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *