Poluare cu plumb la Baia Mare

Romplumb Baia Mare a depasit, in perioada 19 – 29 septembrie, de 3,5 ori valoarea maxima admisa a indicatorului de poluare cu plumb si de 5,9 ori indicatorul pentru cadmiu. Pulberile toxice s-au imprastiat pe o suprafata de peste sase kilometri, in zona orasului Baia Mare.

Valoarea maxima admisa la degajarea in atmosfera a rezidurilor de plumb este de cinci miligrame pentru un metru cub, in timp ce pentru dioxidul de sulf (SO2) valoarea nu trebuie sa depasasca doua miligrame pentru un metru cub.

Analizele au fost realizate de Agentia de Protectia Mediului Maramures, care a constatat ca poluarea s-a produs din cauza unor dereglari tehnologice si opriri sporadice ale instalatiilor de topire si aglomerare.
“Acest nivel de poluare este uzual pentru Romplumb, care a inregistrat depasiri si de 20-30 de ori ale valorii indicatorului de poluare cu plumb”, a declarat comisarul-sef al Comisariatului Judetean Maramures din cadrul Garzii Nationale de Mediu.

Acesta a explicat ca, in prezent, exista trei procese pe rol intentate de GNM societatii Romplumb, pentru neplata unor amenzi cu valori cuprinse intre 70.000 si 100.000 lei. “Instalatia cu care opereaza Romplumb dateaza din 1854, iar modernizarile care s-au facut sunt minore, cu toate ca Guvernul a alocat atat in 2006 cat si in 2007, prin doua Hotarari de Guvern, aproximativ 34 milioane lei pentru ecologizarea productiei de la societatea din Baia Mare”, a adaugat reprezentantul GNM.

Sursa: Green Report

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente