Fumul produs de orasele asiatice aflate in plina dezvoltare a oprit temporar incalzirea globala din cauza efectului de racire produs de sulf.
Conform unui nou studiu citat de Reuters, in perioada 1998-2008, cand emisiile de dioxid de carbon au crescut cu o treime, temperaturile nu au crescut.
Cercetatorii de la universitatile Boston si Harvard, cat si de la University of Turku, Finlanda, au declarat ca poluarea, in special emisiile de sulf, este responsabila pentru efectul de racire.
Sulful permite formarea aerosolilor, determinand aparitia norilor negri care reflecta lumina soarelui inapoi in spatiu.
“Activitatile antropogenice care racesc si incalzesc planeta au disparut dupa 1998, lucru ce a permis ca variabilele naturale sa joace un rol important”, se arata in studiul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States.
Efectul de racire naturala a inregistrat o scadere dupa 2002, ceea ce inseamna ca puterea soarelui s-a diminuat.
“Inca nu se stie de ce in perioada 1998-2008 temperaturile nu au crescut”, au mai scris oamenii de stiinta.
In anul 1998 s-au inregistrat temperaturi ridicate, dar si fenomene meteorologice neobisnuite, precum El Nino. Aerosolii de sulf au ramas in atmosfera timp de mai multi ani, iar efectul de racire se va diminua pe masura ce aerul se va curata.
In studiu se arata ca un fenomen similar s-a intalnit si in perioada 1940-1970, inainte ca tarile vestice sa curete aerul pentru a combate ploaia acida.
Emisiile de sulf sunt legate de consumul de carbune din China care a crescut cu mai mult de 100% in perioada 1998-2008.