Poluarea aerului naste monstri

Un copil cu malformatii se naste la fiecare 30 de secunde in China, din cauza poluarii care afecteaza in special zonele carbonifere ale tarii, potrivit cotidianului “China Daily”, citat de AFP.
malformatii
Astfel, in China se nasc anual 1,1 milioane de copii cu o anomalie fizica, ceea ce reprezinta 7% din nasterile raportate in China, tara cu cea mai numeroasa populatie din lume.

“Numarul bebelusilor cu malformatii la nastere creste in mod constant, atat in zonele urbane, cat si in cele rurale”, a spus Jiang Fan, expert in cadrul Comisiei chineze pentru Planificare Familiala, citat de “China Daily”.

Cotidianul mai scrie ca cei mai multi copii cu anomalii fizice se nasc in provincia Shanxi din nord, acolo unde aerul este foarte poluat din cauza industriei de extragere a carbunelui si a uzinelor chimice care elimina o cantitate foarte mare de emisii toxice in atmosfera.

“Incidenta malformatiilor la nastere este cauzata de poluarea mediului, mai ales in cele mai mari opt zone carbonifere ale tarii”, a spus An Huanxiao, directorul agentiei de planning familial din provincia Shanxi.

Corespondentii ziarului precizau ca acesta este costul uman pe care China trebuie sa-l plateasca pentru dezvoltarea economica galopanta.

Fenomen cu efecte pe termen lung

Pentru Pan Jianping, profesor la Centrul de cercetare pentru sanatatea copilului si femeii de la Universitatea Xi”an Jiaotong, acest fenomen va avea, pe termen lung, “un impact asupra dezvoltarii economice si a calitatii vietii”.

Potrivit lui Hu Yali, profesor la un spital afiliat Universitatii de la Nankin, factorii ce explica defectele din nastere sunt foarte complecsi: 10% sunt provocate de poluare, 25-30% prin factori genetici, iar restul – de combinatia celor doua.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente