Poluarea apelor

Cand se vorbeste despre gunoaie, nu stiu daca cei care amintesc de ele incadreaza in aceasta categorie si alte „”substante”” decat cele deja bine stiute (hartii, metale, plasticuri, etc). Ei bine, mai sunt si altele. Cum ar fi apa.. si aerul.. si zgomotul. Da. Exact despre acestea este vorba. Aerul si apa, cele 2 elemente 100% vitale, se convertesc incet in gunoaie.

Apa

Este una dintre problemele urbane care se vede si se simte cel mai bine in locurile mai mult sau mai putin indepartate deapa contaminata aflata in apropierea unui sit minier marile orase, mai exact acolo unde se situeaza sistemele de captare ale apei . Problemele difera daca orasele respective se afla langa canalele de sus sau de jos ale raurilor. Bineinteles, langa apele joase gasim cele mai grave probleme, deoarece acolo se manifesta cel mai tare efectele contaminarii urbane.

Consumul principal de apa merge in directia agriculturii in aproape toate tarile europene, undeva intre 70% si 80% din total, in timp ce sectorul urban si cel industrial consuma restul de 20%. Din acel rest de 20%, jumatate merge catre uz domestic, 17% in industrii, 10% in centre publice si restul.. nu se stie unde. Nu se factureaza. Se pierde prin scurgeri.

Din statisticile anterioare putem deduce ca o persoana consuma aproximativ 140 de l de apa pe zi. Insa calculele matematice se dovedesc de multe ori a fi inselatoare. De exemplu, in Bucuresti anumite cartiere consuma de 4 ori mai multa apa decat altele. Prezenta gradinilor individuale este un factor determinant. Fara prea multa bataie de cap, consumul de apa s-ar putea reduce semnificativ daca oamenii ar folosi robinete ce economisesc, cisterne de dublu folos, electrodomestice eficiente si metode de intretinere a casei si a gradinilor, adecvate.

Pierderile ridicate reprezinta una din caracteristicile retelelor de furnizare  a apei.
In Spania se presupune ca pierderile de apa se ridica undeva in jur la 26% din total. Acest lucru demonstreaza magnitudinea problemei scurgerilor, un fenomen strans legat de stadiul de deteriorare a retelelor de distributie.

Unul din principalele probleme ale consumului ridicat de apa este necesitatea de a dispune, mai ales in perioadele de seceta, de enorme sisteme de depozitare. Cantitatea de apa care se poate depozita in rezervoare depinde de aportul raurilor care le alimenteaza (intrari) si de cantitatile de apa care ies pentru consum (iesiri). Cand consumul creste si creste, vine inevitabil un moment in care marirea rezervorului nu constituie o solutie viabila. De ce ? Simplu. Raurile nu mai pot contribui la umplerea lor. Asta deja se intampla in multe tari din Europa. Chiar daca am fi dispusi sa construim rezervoare noi in toate raurile, cantitatile obtinute nu ar creste substantial.

Sa luam ca exemplu Spania.
In timp ce raurile inalte madrilene au devenit din ce in ce mai exploatate, peisajele fluviale s-au deteriorat progresiv.
Malurile raurilor sunt ocupate de rezervoare. Raul Lozoya, care aporta cel mai mare volum de apa, este ocupat in proportie de 60% de rezervoare.

Cursurile de apa medii (ca si altitudine) prezinta canale saracacioase si iregulare, deoarece apa a fost deja masiv captata in etapele anterioare (raurile inalte). Calitatea apei este medie.

Apele joase sunt incarcate cu deseurile provenite din orase si calitatea acesteia este foarte slaba. Pe langa asta, in cursurile joase, multe dintre rauri primesc o cantitate de apa mai mare decat cea luata din cursurile inalte. Insa, aceasta apa este cat se poate de contaminata. Din acest motiv in absolut orice tara, apa din centrul tarii si din sud nu este potabila, pe cand cea din nord inca se poate consuma.

Indicele General de Calitate a apei integreaza 23 de parametrii care masoara calitatea. Apa este potabila atunci cand indicele oscileaza intre 85 si 100 de unitati, si nu este potabila atunci cand coboara sub 50 de unitati. Ei bine, in Spania, din anul 1981 indicele nu a urcat peste 45 de unitati.
Ceea ce transforma apa intr-un adevarat gunoi urban. Un gunoi purtator de infectii si de virusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *