Dupa ce comisarii de la Garda de Mediu au inspectat iazurile de decantare de la Moldomin, weekendul trecut, voluntarii GEC Nera au facut o vizita la Moldova-Noua, acolo unde s-au bucurat de linistea atmosferica. In ce ii priveste pe oficialii de la Garda Nationala de Mediu, acestia nu au o alta solutie de ecologizare. Singura varianta este ca elvetienii de la Mineco sa cumpere societatea. Comisarii Garzii Nationale de Mediu care au inspectat iazurile de decantare de la Moldomin au ajuns la o concluzie mai putin favorabila turismului din Serbia si locuitorilor din Clisura Dunarii. Asta pentru ca, statul nu poate interveni, iar singura scapare ar fi elvetienii de la Mineco, si acestia, conditionati de intabularile de terenuri. Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a vicepresedintelui Curtii de Apel Timisoara, Catalin Serban, si a celor care au legatura cu spaga de 50.000 de euro data pentru aranjarea unor procese legate de falimentul SC Moldomin Moldova Noua.
In timp ce acestia incearca sa isi dovedeasca nevinovatia, societatea de pe malul fluviului Dunarea “otraveste” in continuare aerul locuitorilor din Clisura, dar si pe cel al turistilor care apeleaza la complexul turistic din Serbia.Ca sa isi demonstreze interesul pentru problemele oamenilor, reprezentantii de la centru au trimis o delegatie formata din doi comisari, care ar urma sa dea solutii pentru problema poluarii. In urma unei lungi analize, concluzia la care au ajuns este ca cel mai periculos si mai toxic iaz este Tausani. De asemenea, acestia au mai adaugat ca singura salvare ar fi elvetienii de la Mineco.
“Singura varianta ar fi ca firma sa cumpere uzina, insa la acest moment, Moldomin trebuie sa rezolve problema intabularii terenurilor pentru ca societatea sa poata fi vanduta”, a spus Marius Carpean, comisarul-sef al Garzii de Mediu Caras-Severin. Astfel ca, acum, soarta Moldomin sta in mainile directorului Iacob Chisarau, care trebuie sa rezolve problema intabularii suprafetelor societatii. Partea proasta a lucrurilor este ca in cazul in care situatia ramane la fel, iar Uniunea Europeana vine cu controale peste societate, atunci amenzile pe care statul roman risca sa le ia sunt de cinci ori mai mari decat valoarea ecologizarii. La momentul actual, curatarea zonelor toxice s-ar ridica la circa 12 milioane de euro.