Concluziile evenimentului DUNAREA & DELTA 2012

Concluziile evenimentului DUNAREA & DELTA 2012

In perioada 28 – 30 iunie 2012,ROMEXPO, sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe din Romania si in colaborare cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, a organizat cea de-aa 2-a editie a Targului International Dunarea & Delta.

Desfasurat sub sloganul “Smart Cities, Smart Regions”, evenimentul s-a derulat sub forma unei expo-conferinte la care au participat o serie de specialisti din cadrul administratiei centrale si locale, reprezentanti ai comunitatii oamenilor de afaceri, ai societatii civile si ai cercurilor academice, precum si reprezentanti ai misiunilor diplomatice din statele dunarene.

Evenimentul a evidentiat un potential considerabil de proiecte si initiative menite sa contribuie la dezvoltarea durabila si cuprinzatoare in regiunile Dunarii si Deltei prin promovarea inovatiei si competitivitatii, cresterii economice sustenabile, turismului responsabil, culturii si educatiei.

Printre temele prioritare aflate pe agenda evenimentului s-au numarat:

 • Consolidarea retelei de orase din regiunea Dunarii.
 • Dezvoltarea durabila a localitatilor din Delta Dunarii.
 • Zonele urbane – cheia dezvoltarii economice si sociale.
 • Editia speciala a expozitiei de proiecte “Scoala Banilor Europeni”.
 • Oportunitati de dezvoltare durabila pentru zonele aferente Deltei si Dunarii.
 • Legislatia europeana si legislatia in domeniu, absorbtia fondurilor, oportunitatile asociatiilor pentru pescuit.
 • Turism responsabil pentru dezvoltarea regiunii Dunarii.

Dintre organizatiile si institutiile implicate in acest proiect mentionam: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Afacerilor Interne, Secretariatul tehnic pentru SUERD, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Primaria Municipiului Bucuresti, GLP Calafat, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarii, Camera de Comert si Industrie Bucuresti,  Camera de Comert Bilaterala Romania-Austria, Eurolink-Casa Europei.

Vineri, 29 iunie, ROMEXPO a celebrat „ZIUA INTERNATIONALA A DUNARII”.

Ceremonia oficiala s-a desfasurat in prezenta:

 • Domnului Ovidiu Ioan Silaghi,  Ministrul Transporturilor si Infrastructurii.
 • Domnului Mircea Geoana, Presedintele Comisiei de Politica Externa, Senatul Romaniei.
 • Doamnei Luminita Odobescu, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
 • Domnului Michael Schwarzinger, Ambasadorul Austriei la Bucuresti.
 • Domnului Ivan Patzaichin, Presedinte al Asociatiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”
 • Doamnei Mariana Suciu, Director General, ROMEXPO S.A.

La eveniment au luat parte si invitati speciali, membri ai corpului diplomatic de la Bucuresti, parteneri institutionali, oameni de afaceri, reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti.

Unul dintre momentele inedite cuprinse in agenda evenimentului a fost lansarea proiectului “Danube Connection. Story & Glory” de catre Asociatia “Ivan Patzaichin – Mila 23” si Institutul Cultural Roman. Misiunea principala a acestui proiect este promovarea activitatilor recreative, a turismului ecologic si al multiculturalitatii oferite de tarile riverane Dunarii.

Cu aceasta ocazie, a avut loc prezentarea caravanei cu canotci, ce va trece in toate cele 4 tari dunarene si toti invitatii vor semna pe cele 3 ambarcatiuni, ce poarta numele celor trei brate ale Dunarii: Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe. Barcile vor primi semnaturi de la toti participantii din tarile riverane, canotcile devenind un simbol al cooperarii dunarene.

Programul evenimentului a continuat cu sesiuni de conferinte avand ca scop facilitarea schimbului de idei si interactiunii dintre organismele implicate in demersurile de protejare a Luncii Dunarii.

In acelasi timp, pe toata perioada de desfasurare a targului Dunarea&Delta, a putut fi admirata expozitia de fotografie „Romania Pitoreasca”, prezentata de catre Asociatia Artistilor Fotografi din Romania.

ROMEXPO multumeste pe aceasta cale tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea acestei editii de succes, precum si jurnalistilor ce au reflectat acest eveniment in mass-media.

Pentru detalii suplimentare privind Targul DUNAREA & DELTA 2012, va invitam accesati:  www.delta-expo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *