Poluarea este responsabila pentru aparitia unor anomalii in randul plantelor carnivore

Poluarea este responsabila pentru aparitia unor anomalii in randul plantelor carnivore

Consecintele poluarii sunt uneori devastatoare; alteori, efectele ei se resimt la niveluri foarte subtile: ultimele cercetari arata ca ea este responsabila pentru aparitia unor anomalii in randul plantelor carnivore.

Cu totii am auzit de Capcana lui Venus, o planta carnivora ce iubeste ganganiile (ca hrana). Dar in ultima perioada, din cauza poluarii masive, Capcana lui Venus a devenit aproape vegetariana. Acest fenomen se datoreaza faptului ca azotul din aer, al carui nivel a crescut mult in unele zone, ii ofera plantei carnivore suficienti nutrienti incat si nu mai trebuiasca sa manance atat de multe muste si gandaci.

Conform doctorului Jonathan Millet din cadrul Universitatii Loughborough, activitatile umane precum arderea combustibililor fosili, au dus la cresterea nivelului de azot din aer. In final, acesta ajunge pe sol prin intermediul ploii, iar plantele carnivore il absorb cu ajutorul radacinilor. In urma acestui studiu, s-a dovedit ca plantele carnivore aflate intr-o zona cu un nivel mare al poluarii cu azot isi iau doar 22% din nutrienti din insecte. La polul opus se afla plantele care prind insecte pentru a-si asigura 57% dintre nutrientii necesari. Mai mult decat atat, conform rezultatelor oferite de doctorul Millet, coloritul acestor plante s-a modificat, iar cantitatea de secretii lipicioase aflata pe frunzele lor s-au diminuat considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *