National Institute of Deafness din SUA, care se ocupa cu problemele auzului, recomanda un control la un medic specialist in otorinolaringologie, adica ORL-ist, daca raspunzi cu ,,da” la majoritatea intrebarilor de mai jos:
Se plang altii ca dai volumul tare la televizor?
Intampini dificultati cand iti asculti interlocutorul la telefon?
Ti se intampla des sa ii rogi pe cei din jur sa repete ce au spus?
Nu auzi bine intr-un mediu zgomotos?
Iti este greu sa urmaresti trei oameni care vorbesc in acelasi timp?
Cu cat inaintam in varsta, este probabil ca auzul nostru sa fie afectat, atat din cauza anilor, cat si din cauza poluarii fonice. Cu timpul, oscioarele auditive isi pierd din mobilitate (ciocanasul, scarita, nicovala) si nu mai transmit catre urechea interna vibratiile percepute. Diverse sunete daunatoare pot duce de-a lungul timpului la pierderea auzului intr-un anume procent. Zgomotul produs de computer, aspirator, frigider, mixer, masina de spalat, televizor, radio, aparatul de aer conditionat, masina de usut, sunetele strazii (masini, claxoane, cladiri in constructie), un loc de munca zgomotos, toate ne fac sa ne pierdem din finetea auzului. Tinerii care fumeaza sunt mai predispusi la problemele de auz, sustin cei de la Universitatea Yale.
Auzul scade dupa 30 ani
Dupa varsta de 30 de ani, sunetele de pe frecventele inalte pot deveni o problema sau probabil nu le vei mai auzi. Sunt fapte constatate de cei care studiaza acest fenomen. Sunetele mai inalte de 16 khz (kilohertzi) nu sunt auzite de persoane de cca 40-50 de ani. Exista un sunet numit Mosquito cu o frecventa de 17 khz, ce poate fi auzit de persoanele foarte tinere sau animale. Inventatorul Howard Stapleton a folosit acest sunet pentru a alunga din magazine huliganii. Dupa aceea, a devenit o moda printre elevi de a-si pune acest sunet pe ringtonul de la telefon. Astfel, erau instiintati cand au primit un SMS fara sa auda profesorul.
Sunetele inalte sau cele care ne sacaie tot timpul afecteaza celulele sensibile de la nivelul urechii interne. Depinde si distanta la care te afli fata de sursa care emite sunetul si cat timp esti expus ei. Dupa 40 de ani e bine sa faci anual o audiograma, fiindca celulele distruse nu se mai refac. O simpla discutie are o intensitate de 60 de decibeli, o soapta are doar 15 decibeli, frigiderul produce un zgomot de 40 decibeli, iar traficul – 90 decibeli. De obicei, sunetele peste 85 decibeli produc in timp scaderea auzului sau chiar te pot lasa surd. Ce este peste 120 de decibeli este insuportabil pentru urechi. Asadar, incearca sa nu mai asculti muzica cu volum tare, nu tipa sau nu sta in mediu in care se tipa frecvent.
Pentru a diminua poluarea fonica e nevoie de educatie in acest sens. Trebuie sa incercam sa avem o viata linistita pentru urechile noastre si sa incercam sa plantam cat mai multi copaci caci ei ne ajuta in lupta cu poluarea fonica.
Sursa: 121.ro