Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET Craiova a deschis, luni, primul laborator din Romania pentru determinarea influentei undelor electromagnetice emise de terminalele de telefonie mobila asupra utilizatorilor.telefoane-mobile

“In contextul general al ingrijorarii privind consecintele poluarii electromagnetice produse de sistemele de comunicatie mobile, al cresterii fara precedent a numarului acestor terminale si al utilizarii necontrolate de catre copii, precum si al influentei statiilor de baza, s-au elaborat la nivel international si, de curand, la nivel national, recomandari si norme de limitare a expunerii umane la campuri electromagnetice”, se arata intr-un comunicat al ICMET Craiova.

Laboratorul a fost realizat in perioada 2007-2009, ca parte a proiectului SAREMF, finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, se mai spune in comunicat.

Prin intermediul laboratorului se va evalua si valida conformitatea cu standardele europene si internationale in vigoare a produselor comercializate, inclusiv a celor second-hand. De asemenea, vor fi efectuate studii si teste comparative la nivel international, inclusiv participarea la scheme de intercomparare.

Standardul de expunere pentru telefoanele mobile utilizeaza o unitate de masura cunoscuta sub numele de rata de absorbtie specifica (SAR – Specific Absorption Rate).

SAR arata masura in care energia degajata de undele radio (numite popular radiatii) sunt absorbite de corpul uman expus campului electromagnetic emanat de telefonul mobil. SAR poate fi exprimata atat ca o valoare medie pe ansamblul intregului corp, cat si pe o anumita portiune a corpului.

Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante a stabilit limita expunerii publicului larg pentru zona capului si a trunchiului la 2 W/kg, iar pentru membre la 4 W/kg.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here