Creme solare care ne ard pielea!

Trei din cinci branduri de creme solare nu asigura protectie impotriva razelor ultraviolete sau ar putea contine o substanta toxica pentru organism, sustine raportul unui grup de lucru din Statele Unite.creme solare

Enviromental Working Group este un organism care militeaza pentru protejarea copiilor impotriva substantelor toxice din compozitia alimentelor, aerului, apei si a unor produse folosite zilnic. In raportul recent dat publicitatii, Enviromental Working Group lanseaza o noua dezbatere privind posibila toxicitate a unei substante numite oxybenzona din compozitia cremelor de protectie solara.

Trebuie precizat ca, pana acum, nu a fost realizat un studiu privitor la actiunea oxybenzonei asupra oamenilor, ci doar asupra animalelor. Testele pe animale au aratat ca oxybenzona este un compus cu un inalt potential alergen, capabil sa depaseasca bariera reprezentata de piele si sa patrunda in sange, fiind depistat in urina. Deocamdata, agentiile guvernamentale de specialitate din Statele Unite si Canada nu au considerat necesara formularea unui avertisment al toxicologilor focalizat asupra produselor care contin substanta cu princina. In schimb, Uniunea Europeana a recomandat lansarea unor avertismente in acet sens.

Enviromental Working Group a publicat, la inceputul acestei veri, o evaluare a peste o mie de produse de protectie impotriva razelor ultraviolete. Raportul grupului american constata ca multe dintre aceste creme, solutii etc. fie nu asigura protectia corespunzatoare, fie contin substante periculoase, cum ar fi oxybenzona, care are rolul de filtru contra ultravioletelor. Astfel, trei din cinci branduri de creme solare comercializate in prezent protejeaza insuficient sau au in compozitie substante toxice. Nu toate cremele de protectie solara au in compozitie aceasta substanta. Dar avertismentul grupului american sta in picioare, chiar daca mai are nevoie de probe. Raportul invita la prudenta, spun dermatologii. In acest sens, dermatologii recomanda evitarea cremelor solare cu oxybenzona in cazul copiilor, mai ales a celor sub doi ani, precum si a persoanelor mai vulnerabile: cu pielea foarte alba, roscate, cu ochii albastri si cu pistrui, care se ard intotdeauna si care practic nu se bronzeaza.

Avertismentul grupului american vine intr-un moment cand frecventa melanomului – cea mai severa forma de cancer al pielii, pus pe seama efectului negativ al ultravioletelor – a crescut in mod alarmant. Si inca un amanunt: nu numai unele creme solare, dar si alte produse cosmetice au in compozitie oxybenzona!

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,548FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente