In loc sa inchida haldele de slam si de zgura care polueaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Tulcea a prelungit functionarea acestora, desi UE ameninta Romania cu o noua actiune de infringement pentru neinchiderea haldelor de slam
Agentia de Protectie a Mediului (APM) Tulcea mentine in functiune doua halde de deseuri industriale care polueaza biodiversitatea din Delta. Ornitologul Kiss Botond spune ca „slamul cu continut de soda caustica depozitat in halda Mineri a uzinei de alumina din apropierea Lacului Somova polueaza masiv zona din preajma, iar norii de praf din halda cu continut de soda caustica afecteaza biodiversitatea din Delta”.
„Din halda de zgura a uzinei de feroaliaje, metalele grele ajung, de asemenea, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii pentru ca milioanele de tone de zgura in care se afla astfel de metale sunt spalate de precipitatii. Excavatiile efectuate acum in halda au accentuat poluarea pe teritoriul ARBDD”, a declarat Kiss.Potrivit capitolului 22 din Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, halda de zgura a combinatului de feroaliaje din Tulcea trebuia sa fie inchisa pe 16 iulie 2009, iar cea de slam a uzinei de alumina are termen de inchidere pe 31 decembrie 2010. Firma Feral, care administreaza combinatul de feroaliaje, nu mai depoziteaza, de patru ani, zgura in halda in care se afla peste 2,6 milioane de tone pentru ca o prelucreaza in hala de turnare si o vinde.
Respectiva halda se afla in administrarea lichidatorului judiciar Anton stefan al S.C. Ferom, firma cu capital de stat care a fost lichidata in 1999, cand patrimoniul combinatului a fost vandut de Tribunalul Tulcea. Desi nu este administrata de o societate comerciala, halda a fost autorizata de APM Tulcea sa functioneze. Andaluzia Luca, director al APM Tulcea, a declarat ca „s-a emis autorizatie de mediu pentru activitatea de recuperare a metalului din halda de zgura, nu pentru depozitarea zgurii”. Autorizatia expira la finele acestui an, dar a fost prelungita de APM Tulcea pana in 2015 si are ca titular persoana fizica Anton stefan, lichidatorul judiciar. Muntele de zgura de 2,6 milioane de tone este procesat pentru extragerea fierului, nichelului, cromului de firma privata Apic Toll, administrata de fiul lichidatorului judiciar. In doi ani, firma respectiva a prelucrat doar 200.000 tone de zgura, fara sa scoata din halda zgura procesata. Ecologistii sustin ca, in acest ritm, muntele va putea fi prelucrat in doua decenii. Uzina de alumina va fi repornita in octombrie, dupa doi ani de nefunctionare, si va continua sa depoziteze slamul toxic in halda Mineri, pe care statul roman s-a angajat sa o inchida la finele anului urmator. Pentru a nu periclita functionarea uzinei, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Galati a prelungit, pana in 2017, autorizatia de mediu a uzinei, iar APM Tulcea a ignorat termenul de inchidere si a aprobat cosmetizarea haldei. Conform acestor autorizatii, jumatate din cele 79 de hectare ale haldei ar urma sa fie ecologizate, dar nu este precizat termenul de finalizare a lucrarilor. Kiss sustine ca „Alum va depozita slamul rosu pe 39 hectare, desi nu a luat masurile impuse de legislatia europeana pentru neutralizarea poluarii, iar acest mod va afecta vegetatia si fauna din Lacul Somova, care se afla pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”.
Sursa: Universul Padurii