Pomi defrisati langa Catedrala

Spatiu verde distrus si inlocuit cu un drum rutier
defrisare
Desi municipiul Bacau duce lipsa de spatii verzi, reprezentantii primariei au mai taiat trei arbori din centrul orasului pentru ca acestia stateau in calea unui proiect „de mare anvergura”, pe care administratia locala are de gand sa-l inceapa chiar de saptamana viitoare. Este vorba de trei copaci amplasati pe terenul din fata piatetei de la Catedrala Romano-Catolica „Sf. Petru si Paul”.

Cu toate ca municipiul Bacau este codas in tara la capitolul „spatii verzi”, primaria a decis sa mai taie cativa copaci. Pe terenul din fata Catedralei Romano-Catolice „Sf. Petru si Paul” erau pana de curand trei arbori tineri. Ei bine, acum nu mai sunt. Lucratorii de la Spatii Verzi au pus mana pe drujba si au doborat la pamant si aceasta oaza de racoare si oxigen. ContactatI de jurnalistii Desteptarii, reprezentantii primariei au venit imediat cu explicatii. „Noi doar am primit ordin de a taia cei trei copaci. Din cate am inteles este vorba despre un proiect care a fost deja aprobat de toata lumea si care va demara saptamana viitoare. Nu stiu foarte multe amanunte, doar ca este vorba despre o artera rutiera si pietonala care va face legatura intre Mihai Viteazu si strada 9 Mai. Mai multe amanunte va poate oferi dumnul Mateuta, directorul Directiei Drumuri Publice”, a declarat Viorica Marcu, director Spatii Verzi, Primaria Municipiului Bacau. Florin Mateuta, seful Directiei Drumuri Publice, nu a vrut insa sa ne dea niciun fel de informatii. „Imi pare rau, dar chiar nu va pot oferi niciun fel de informatii. Purtatorul de cuvant al primariei poate face acest lucru. In fisa postului pe care o am, nu este trecuta o asemenea atributie. Cand voi primi bani in plus pentru asta, va voi da si aceste informatii”, a declarat Florin Mateuta, seful Directiei Drumuri Publice, Primaria Municipiului Bacau. Proiectul primariei „Construire strapungere strada Mihai Viteazu – strada 9 Mai” va demara pe data de 23 august.

Defrisare cu incuviintare de la Mediu

Reprezentantii Garzii de Mediu stiu despre acesti arbori, ba mai mult primaria a primit avizul pentru taierea lor. „In anul 2008 s-a dat un aviz pentru taierea a cinci pomi. Din cate am putut vedea in dosar, reprezentantii Primariei Bacau au motivat atunci faptul ca oricum acesti copaci faceau parte dintr-n program de taiere pe care primaria il avea”, a precizat Paul Toderica, director Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Bacau.
Municipiul Bacau este un oras extrem de circulat si din cauza faptului ca mii de masini il tranziteaza zilnic. O noua strada amplasata in buricul targului, pe unde sute de pietoni circula zilnic, nu-i multumeste pe bacauani. Duminica oamenii vin la slujba la Catedrala „Sf. Petru si Paul”. Parcarea de care dispune biserica este si asa insuficienta, in comparatie cu numarul mare de masini care stationeaza in zona. O noua artera rutiera nu face altceva decat sa ingreuneze traficul in zona. La solutii pentru aceasta problema nu s-a gandit nimeni.

Prea putine spatii verzi

Daca locuitorii din centrul orasului au Parcul Cancicov si pe cel al Trandafirilor, unde sa se mai racoreasca, bacauanii care stau la marginea orasului nu dispun de prea mult spatiu verde. In jurul blocurilor, palcurile de verdeata au fost inlocuite de garaje, spatii comerciale sau locuri de parcare. Intr-un top al oraselor verzi din Romania, locul fruntas il ocupa orasul Piatra Neamt. Din pacate, Bacaul este codas. Conform normelor europene, in fiecare municipiu ar trebui sa existe cel putin 26 mp/cap de locuitor, suprafata la care municipiul Bacau trebuie sa ajunga pana in 2013. Bacaul dispune in acest moment doar de 18 mp/cap de locuitor.
Daca in 2013, administratia va trebui sa mai treaca un prag, pana pe 31.12.2010, municipiul Bacau trebuie sa gaseasca o solutie pentru a ajunge la cel putin 20 mp/cap de locuitor. Lucru greu de realizat, daca ar fi sa tinem cont de faptul ca inca 300 de metri de teren vor disparea odata cu noua artera rutiera.
Sinziana Filimon

„Proiectul are efecte benefice asupra fluentizarii traficului rutier intr-una din zonele cele mai aglomerate din municipiul Bacau. Se va amenaja o cale de acces auto cu o latime de 7 metri si o lungime de 300 de metri pe care se va circula pe un singur sens, se vor amenaja trotuare pavate. Se vor executa lucrari de inlocuire a retelelor de apa si de canalizare, camine de vizitare. Valoarea investitiei este de 590.000 lei noi. Pentru copacii taiati exista avizul Agentiei de Protectie a Mediului. Termenul de finalizare a proiectului este luna noiembrie 2010.”
Ionut Tomescu, purtator de cuvant Primaria Municipiului Bacau

Sursa:
Desteptarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *