Populatiile celor mai comune pasari din lume sunt in declin din cauza distrugerii habitatelor.

Potrivit unui recensamant mondial, realizat de catre reprezentantii BirdLife International, 45% dintre pasarile comune din Europa au scazut ca numar, declinul inregistrandu-se si in cazul a 80% dintre pasarile de balta din Australia.
pasari
Autorii studiului sustin ca guvernele nu finanteaza oprirea pierderii biodiversitatii pana in 2010 precum au promis. Raportul Situatia Pasarilor Lumii a fost actualizat ultima data in 2004. Studiul din 2008 arata ca pasarile sunt in declin in toate partile lumii. In Europa, o analiza a 124 de specii de-a lungul unei perioade de 26 de ani arata ca 56 de specii sunt in declin in 20 de tari. Pasarile de ferma au fost, de asemenea, afectate, turturelele fiind mai putine cu 79%. In Africa, pasarile de prada au inregistrat un declin extins in afara zonelor protejate, iar in Asia 62% dintre pasarile migratoare de apa de pe continent sunt in declin sau deja sunt disparute. “De cateva decenii, oamenii se axeaza pe protejarea speciilor periclitate. Studiul arata ca degradarea mediului are un impact imens nu doar asupra pasarilor, ci asupra biodiversitatii in general”, a declarat reprezentantul BirdLife International, Ali Stattersfield, citat de BBC News. “Ceea ce incercam sa facem cu acest raport este sa aratam cat se poate de clar care sunt cauzele scaderii numarului speciilor de pasari si sa demonstram importanta masurilor pentru a rezerva pasarile si biodiversitatea acestora”, a mai spus Stattersfield.

Pasari
Recensamantul arata ca pasarile rare sunt, de asemenea, expuse riscului. 1.226 de specii, adica una din opt pasari, sunt listate ca periclitate. Dintre acestea, 190 se confrunta cu riscul iminent al disparitiei. BirdLife International va folosi raportul pentru a cere guvernelor sa aloce fonduri speciale pentru conservarea globala a pasarilor. “Efectivul biodiversitatii ar fi usor de sponsorizat, daca s-ar apela, pentru asta, la economia globala”, a precizat seful executiv al BirdLife, Mike Rands. Acesta a estimat ca apararea a 90% din biodiversitatea Africii ar costa mai putin de 500 de lire sterline pe an. “Lumea se prabuseste si in 2010 se va confrunta cu o scadere ingrijoratoare a biodiversitatii”, a avertizat Rands.

Autor: ELLA

Articolul precedentEcologia sociala
Articolul următorIn oras o zi fara masina mea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente