In Romania traiesc peste 30 la suta din populatiile de ursi si lupi ai Europei

In Romania traiesc peste 30 la suta din populatiile de ursi si lupi ai Europei
In Romania traiesc peste 30 la suta din populatiile de ursi si lupi ai Europei

Carnivorele salbatice sunt monitorizate prin specialistii din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM). In aceasta categorie sunt incluse lupul, ursul si pisica salbatica. Zilele trecute, Ioan Man – specialist in biodiversitate in cadrul APM Satu Mare ne-a spus ca in judet sunt monitorizati aproximativ 30 de lupi. Acestia traiesc in special in zonele de deal, acolo unde isi gasesc hrana si linistea.

Din 30 de lupi existenti in judet se poate impusca doar unul

Fiind vorba despre animale protejat la nivelul Uniunii Europene, speciile mentionate se bucura de protectie speciala. Se cuvine subliniat faptul ca potrivit statisticilor internationale, in Romania traieste aproape 30% din populatia de lupi din Europa. O proportie similara este si in cazul ursului brun. Din cei 30 de lupi existenti in evidente la nivel de judet, pentru sezonul de vanatoare 2013/2014 s-a aprobat impuscarea unui exemplar. In cazuri deosebit de bine justificate – atacuri in exploatatiile de animale sau in gospodarii ale populatiei se poate solicita suplimentarea cotei.
Referitor la populatia de ursi, interlocutorul a mentionat ca in judet nu este niciun barlog activ, dar pentru perioada de vara, in special in zona Certeze, pot fi intalniti 6-8 ursi. Ei vin din Maramures, locul unde sunt barloage active. Pisica salbatica fiind si ea monitorizata, dovedeste o crestere a efectivelor la noi in judet, dar in sezonul de vanatoare mentionat mai sus se vor putea impusca doar 3 exemplare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente