Inca din anul 2000, 353 gigawatt (GW) energie regenerabila au fost instalati in Uniunea Europeana (UE), 28% din acest total provenind din energia eoliana. Acest lucru inseamna ca pana in anul 2012 energia eoliana a contribuit cu 11% la totalul energetic al UE, cu o capacitate instalata cumulata de 106 GW.
Oricum, in Europa exista unele zone mai bine pozitionate din punct de vedere al energiei eoliene decat altele iar Romania, datorita potentialului sau eolian ridicat cu o capacitate fezabila de 14000 MW este privita ca fiind una dintre primele 10 tari din lume deosebit de atractive in ceea ce priveste investitiile in energia eoliana (Ernst & Young)
Romania are astazi o capacitate eoliana instalata totala de aproximativ 2000 MW, care reprezinta aproape 7 procente din cantitatea de electricitate a tarii, iar in unele zile se poate chiar depasi cantitatea de energie generata de centralele nucleare proprii sau de hidrocentrale.
Intrucat ponderea generarii energiei eoliene in regiune este in continua crestere, acest lucru va conduce implicit la cresterea infrastructurii necesare conectarii acesteia la Reteaua Nationala de Transport. In cadrul demersurilor Romaniei de a profita de avantajele potentialului sau in domeniul energiei eoliene, ABB va instala o noua statie la cheie de 110/33 kV in Dobrogea, in zona Tulcea, zona renumita datorita potentialului sau ridicat in domeniul energiei eoliene si care va permite ca un nou parc eolian de 84 MW sa fie conectat la retea.
Acest proiect este unul la cheie, care include designul, ingineria, echipamentele, constructia si punerea in functiune a statiei. Statia Dorobantu-Topolog va avea o capacitate nominala de 126 MVA si va fi conectata printr-un un cablu subteran de 100 kV cu o lungime de 15 Km la statia Rahman, care a fost realizata tot de catre ABB. Statia exterioara de inalta tensiune va avea o singura bara colectoare, o celula de linie si doua celule de transformator. Statia interioara de 30kV va fi echipata cu celule compacte izolate in SF6, sistem de protectie si control compatibil cu protocolul IEC 61850 pentru comunicatii facile in statia electrica.