Porcii si mieii, sacrificati in mod traditional

Taranii vor putea sacrifica in mod traditional, fara teama de a fi sanctionati de autoritati, animalele din gospodarie.
miel
Niciun satean nu va mai fi nevoit sa taie porcul sau mielul in mijlocul noptii sau in colturile ascunse ale curtii in speranta ca niciun inspector nu-l va „depista” si nu-l va amenda. Anul trecut, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cu cateva saptamani inaintea sarbatorilor de iarna, a avertizat veterinarii din toate judetele ca, potrivit cerintelor Uniunii Europene, taranii nu mai au voie sub nicio forma sa sacrifice porcii si mieii in mod traditional, folosind cutitul. Satenii trebuiau sa sacrifice animalele prin metoda asomarii cu ajutorul unui pistol cu glont captiv al carui pret varia intre 50 si 200 de euro. Potrivit unui ghid al ANSVSA, „Obiectivul principal al acestei metode este de a induce insensibilitate imediata prin administrarea unei lovituri puternice, penetrative, asupra craniului animalului. Animalul trebuie sa ramana inconstient pana in momentul mortii”. Majoritatea satenilor nu au respectat aceasta metoda, insa au existat si situatii in care au fost amendati din cauza ca nu au sacrificat porcul sau mielul prin asomare. Acum, insa, satenii pot rasufla usurati. Europarlamentarul Maria Petre a anuntat ca poate fi pastrata traditia romaneasca de sacrificare a porcilor si mieilor. „Aceasta masura va fi votata chiar astazi in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. Prin aceasta masura, care va fi votata, va diparea, practic, asomarea animalelor. Oricum, asomarea nu era privita cu ochi buni de concetatenii nostri de la tara. Am asigurarea grupului PPE ca va salva definitiv traditia romaneasca”, a explicat europarlamentarul Maria Petre.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *