Porumbul modificat genetic poate fi cultivat pe teritoriul UE

Porumbul modificat genetic poate fi cultivat pe teritoriul UE
Porumbul modificat genetic poate fi cultivat pe teritoriul UE

Un nou organism modificat genetic (OGM), porumbul 1507, al firmei americane DuPont Pioneer, va fi autorizat pentru a fi cultivat pe teritoriul Uniunii Europene, in ciuda opozitiei a 19 state membre, a anuntat marti Comisia Europeana.

Anuntul executivului european vine dupa ce statele membre nu au reusit sa ajunga marti la un consens pentru a bloca astfel de culturi, .

“Nu exista o majoritate calificata” impotriva autorizarii unei astfel de culturi, a anuntat presedintia greaca a Uniunii Europene, la incheierea reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, care a avut loc la Bruxelles. Potrivit normelor in vigoare, in cazul in care Consiliul de Ministri nu ia o decizie, Comisia Europeana trebuie sa aprobe cultura in urmatoarele 24 de ore, a explicat serviciul juridic al Consiliului.

Potrivit unui comunicat recent al Greenpeace la Bruxelles, marea majoritate a ministrilor UE se opuneau autorizarii porumbului modificat genetic 1507 produs de firma DuPont Pioneer. Organizatia cerea executivului comunitar sa-si retraga propunerea, invocand argumente stiintifice, politice si politice.

Argumentul stiintific invocat este ca porumbul 1507 este conceput pentru a produce un pesticid numit Bt care ar trebui sa fie toxic doar pentru insecte, dar EFSA ar fi observat inca din 2011 ca acesta afecteaza si fluturii. In consecinta, CE ar fi solicitat in doua randuri DuPont Pioneer sa vina cu dovezi ca porumbul 1507 nu este periculos din acest punct de vedere. Potrivit Greenpeace, desi DuPont Pioneer nu a furnizat aceste dovezi pana in prezent, CE a supus aprobarii Consiliului de Ministri o cerere de autorizare a acestui OGM. Intr-un vot din ianuarie, PE a cerut de asemenea CE sa retraga aceasta propunere.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente