Reabilitarea Sitului Poluat Istoric din Posta Rat este in intarziere cu 9 luni

  Reabilitarea Sitului Poluat Istoric din Po?ta Rât este în întârziere cu 9 luni
  Reabilitarea Sitului Poluat Istoric din Posta Rat este in intarziere cu 9 luni
  Reabilitarea Sitului Poluat Istoric din Posta Rat este in intarziere cu 9 luni

  Activitatea de reabilitare a sitului poluat istoric din zona Posta Rat intarzie. Programarea din cadrul proiectului este deja in intarziere cu trei trimestre. In zona au aparut case incropite din diverse materiale, asa cum sunt tot mai multe in Turda, imobile unde traiesc oameni fara posibilitati financiare deosebite.

  Proiectul pilot a pornit de la 1 hectar, dupa primele testari au facut o a doua varianta de 3 hectare, iar in final s-a pus un perimetru de 10 hectare, dar casele din zona nu sunt afectate, nu se afla in zona sitului, sustine arhitectul sef, Iosif Dumitru.

  Cand vor demara lucrarile, se vor face nu mai putin de 3300 de foraje, iar cele 10 hectare se impart in 3000 de careuri pentru delimitarea in mod foarte clar a sitului. Anul trecut, in iunie, a fost lansat caietul de sarcini cu criteriul tehnico-economic cu pretul cel mai scazut, pentru ca interesul celor care au initiat proiectul a fost obtinerea unei sume suficiente de bani pentru derularea acestei actiuni, pentru ca acolo lucrarea sa fie realizata in mod temeinic, profesionist, ”nu pentru a ascunde gunoiul sub pres”.

  Prima licitatie a fost contestata, dar Primaria Turda a castigat in prima faza la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor (C.N.S.C.), apoi s-a castigat si la Curtea de Apel. C.N.S.C. a obligat pe organizatorii licitatiei sa detaileze factorii tehnici. Dupa respectiva detaliere, firma contestatoare introduce din nou o actiune in anulare, pentru ca de acum exista un caiet de sarcini mai detaliat si castiga, in cea de-a doua faza, la C.N.S.C., iar procedura a fost anulata, iar organizatorii au fost obligati sa refaca licitatia. Primaria Turda a atacat la randul sau anularea intregii proceduri la Curtea de Apel insa s-a pierdut si acolo, asa ca din noiembrie s-a pregatit o alta varianta, cu respectarea celor decise de Curtea de Apel.

  Asa s-a ajuns ca punerea in practica a proiectului de reabilitare a Sitului Poluat Istoric sa inregistreze, in acest moment, o intarziere de 9 luni. In acest moment, cea de-a doua licitatie, desfasurata in urma cu doua saptamani, a fost deja contestata la C.N.S.C., urmand ca in zilele urmatoare aceasta comisie sa judece cazul. Daca socotim procedura ce ar putea urma, cu atac la Curtea de Apel, termene etc, se pare ca si aceste lucrari ar putea fi intarziate din pricina, opineaza cei implicati, legilor slabe din acest domeniu care permit contestatii peste contestatii, litigii care duc la intarzierea proiectelor din intreaga tara.

  Proiectul „Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit Deseuri Periculoase UCT – Posta Rat (Municipiul Turda)” a fost initiat de Municipiul Turda si este finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) Axa 2.2. Reabilitarea zonelor poluate istoric – Depozit Deseuri periculoase UCT – Posta Rat (Municipiul Turda) prin contractul de finantare nr.133141/11.07.2011. semnat cu Ministerul Mediului si Padurilor in calitate de Autoritate de Management (AM) pentru POS Mediu. Valoarea totala a proiectului, fara TVA, este de 81.931.471 lei, din care 80% finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 18% din bugetul de stat si 2% din bugetul local al Municipiului Turda. Durata de realizare a proiectului este de 33 luni in perioada 11.07.2011.-10.04.2014.

  Iata cateva date tehnice, preluate dintr-un document al MinisteruluiLucrarilor Publice si Amenajarea teriroriului, referitor la proiectul din Posta Rat: • Eliminare deseuri si vegetatie de la suprafata terenului; • Divizarea arealului de 10 ha in 1.000 locatii (10 x 10) si prelevarea a 3.300 de probe de la adancimea de pana la 3 m pentru analiza HCH; • Excavare sol contaminat cu concentratii de peste 2 mg/ kg de HCH si tratarea prin spalare off-site (aproximativ 32.000 m3); • Incinerarea a 16.000 1.600 m3 de sol cu concentratie mare de HCH; • Evacuare reziduuri de la operatia de spalare (turte uscate cu concentratie de HCH sub 50 mg/ kg) de aproximativ 11.200 m3 la un depozit de deseuri periculoase autorizat; • Reutilizarea solului spalat (aproximativ 1.600 m3) ca umplutura structurala; • Aport de material curat in volum de 12.800 m3; • Aport si nivelare sol (35.000 m3) si sol vegetal (15.000 m3) pentru asigurarea unui strat de 0.5 m de sol curat deasupra solului tratat pe intreaga suprafata a sitului; • Replantare copaci; • Instalarea a 18 puturi de monitorizare pe termen lung, post reabilitare in jurul sitului.

  Situl contaminat Posta Rat este situat pe malul stang al Raului Aries, in extravilanul Municipiului Turda si ocupa o suprafata de 10 ha. In urma unor studii realizate asupra sitului Posta Rat s-a estimat ca pe suprafata acestuia s-au depozitat de-a lungul timpului 10.000 mc de deseuri, echivalent unei cantitati de 18.500 tone substante poluante.
  Obiectivul general al proiectului este limitarea efectului poluarii asupra populatiei si mediului inconjurator, reducerea contaminantilor prezenti pe sit, in vederea pastrarii solului la conditiile standard pentru utilizarea ca spatiu verde de acces public, respectiv transformarea in zona peisagistica (plantare de vegetatie) si folosirea ca spatiu recreativ pentru populatie. Scopul principal al acestui proiect este eliminarea contaminantilor de suprafata si de mica adancime, care reprezinta un pericol pentru sanatatea populatiei din zona si nu numai.

  Poluarea sitului se datoreaza activitatilor fostei Uzine Chimice Turda. Deseurile (HCH) care au rezultat din procesul de fabricare a lindanului – pesticid utilizat in agricultura, in Uzinele Chimice Turda au fost depozitate necontrolat, in perioada 1954-1983, in 4 localitati din Turda, unul dintre amplasamente fiind Posta Rat. Ca urmare a activitatilor de depozitare necontrolata desfasurate pe situl Posta Rat, au fost afectati toti factorii de mediu: apa subterana, solul aferent sitului. Efectele negative ale poluarii se resimt, de asemenea, si asupra biodiversitatii zonei.

  Rezultatele analizelor efectuate pe situl Posta Rat ale probelor de sol si apa subterana au evidentiat riscuri atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea umana. Principalele riscuri sunt: riscul de contaminare a apei subterane si de suprafata prin spalarea, infiltrarea si migrarea contaminantilor de pe depozit; risc pentru sanatatea locuitorilor din vecinatatea amplasamentului prin inhalarea prafului continand contaminanti antrenati de pe depozit; risc pentru sanatatea locuitorilor din apropierea sitului prin contact epidermic sau ingestie directa prin intermediul fructelor/legumelor care asimileaza poluantul principal (HCH).

  Analizele chimice efectuate asupra solului si apei freatice din zona Posta Rat au condus la necesitatea luarii unor masuri pentru depoluarea acesteia. Prin proiectul „Reabilitarea siturilor poluate istoric – Depozit de deseuri periculoase UCT – Posta Rat (Municipiul Turda)” se doreste decontaminarea sitului Posta Rat si transformarea acestuia intr-o zona verde de utilitate publica. Astfel pentru acestea vor fi intreprinse urmatoarele masuri: tratarea solului contaminat, tratarea apei subterane, acoperirea solului decontaminat cu un strat de pamant vegetal, replantarea suprafetei sitului cu arbori.

  Dupa incheierea masurilor de decontaminare, in vederea asigurarii reusitei remedierii, situl Posta Rat va fi monitorizat pentru o perioada de 10 ani. Inceperea tratarii solului era programata pentru luna septembrie 2012.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *