Potor: Adoptarea noului Cod Silvic, un pas urias pentru salvarea padurilor Romaniei de la disparitie

Stimati colegi deputati,

Potor: Adoptarea noului Cod Silvic, un pas urias pentru salvarea padurilor Romaniei de la disparitie
Potor: Adoptarea noului Cod Silvic, un pas urias pentru salvarea padurilor Romaniei de la disparitie

Romania a fost avertizata oficial chiar de unul dintre cei mai de seama ambasadori ai sai, Printul Charles de Wales, care a subliniat ca suntem in pericol de a pierde bogatia inestimabila a padurilor virgine si cvasivirgine, domeniu in care inca detinem suprematia la nivel european. Printul Charles a aratat ca Romania este unul dintre putinele locuri in care mai exista intinderi uriase de paduri virgine, care reprezinta o adevarata „sarbatoare a biodiversitatii”, si gazduiesc o treime din populatia Europei in ceea ce priveste ursii bruni, lupii si rasii. „Aceasta face din Carpatii romanesti o comoara nepretuita pe un continent care demult si-a pierdut astfel de comori salbatice. Ceea ce dumneavoastra aveti aici in Romania a devenit de o raritate extrema. Padurile infloritoare pot fi inlocuite insa cu peisajele mohorate pe care le vedem in ultimul timp in multe locuri din Europa”, a subliniat acest mare si dezinteresat prieten al Romaniei.

Consider ca mesajul mostenitorului casei regale britanice este unul extrem de serios, iar autoritatile romane sunt nevoite sa il ia in considerare cu cea mai mare atentie. In acest context, este de salutat stadiul actual privind promovarea noului Cod Silvic, aflat in dezbatere in regim de urgenta in Parlament. Principala modificare adusa Codului Silvic este trecerea de la vanzarea lemnului estimat, din padure, la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite. Masura va intra in vigoare progresiv, incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru 50% din masa lemnoasa, iar din 2015 pentru cealalta parte de 50%. Alte modificari la proiectul de lege se refera la sprijinul acordat proprietarilor de paduri, prin asigurarea gratuit a pazei micilor proprietati de pana la 30 de hectare si plata de catre stat a intocmirii amplasamentelor silvice, pentru a-i ajuta pe micii proprietari de paduri sa beneficieze legal de dreptul de proprietate.

Proiectul de Lege de modificare si completare a Codului Silvic, trimis recent Parlamentului pentru dezbatere si adoptare, este un act normativ care a fost adoptat de Guvern dupa o consultare publica sustinuta si dupa ce ministrul de resort a vazut la fata locului jaful comis in padurile Romaniei, inclusiv in cele din judetul Alba. Sunt convins ca noile reglementari vor fi de natura de a stopa jaful din padurile tarii, taierile ilegale care s-au perpetuat ani la rand fara ca cineva sa ia atitudine si sa transeze printr-un act normativ situatia. Noul Cod Silvic a fost gandit in asa fel incat sa vina in sprijinul proprietarilor de paduri, pentru a nu-si taia lemnul din padure, prin introducerea unor stimulente in acest sens. Mai mult, acestia sunt incurajati sa-si extinda suprafata impadurita beneficiind astfel de fonduri provenite din sechestrarea forestiera (valorificare certificate a emisiilor de bioxid de carbon).
Un alt aspect se refera la reglementarea dreptului de preemtiune al operatorilor din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa. Astfel este incurajata la nivel local incheierea de forme de asociere intre agentii economici si administratorii de paduri, fiind descurajat exportul de busteni. Vorbim despre o masura liberala de sustinere a initiativei private, prin crearea de noi locuri de munca, in beneficiul administratiilor publice locale, care vor beneficia astfel de taxe si impozite suplimentare la bugetul local, un impact semnificativ regasindu-se si la nivel national. De asemenea, se studiaza modificare legii in asa fel incat sa fie interzisa exploatarea masei lemnoase pana la solutionarea litigiilor din instanta pe retrocedarea terenurilor forestiere, precum si incurajarea infiintarii la nivel local a unor centrale de producere a energiei termice si electrice, cu folosirea deseurilor din exploatarea de masa lemnoasa.

Dupa cum declara zilele trecute Printul Charles, intr-un mesaj transmis la lansarea partii a treia a documentarului „Wild Carpathia”, Romania pierde trei hectare de padure virgina pe ora, iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate. Sa speram ca adoptarea cat mai urgenta a noului Cod Silvic de catre Parlament va duce la stoparea acestei situatii alarmante, in asa fel incat si generatiile urmatoare sa beneficieze de „aurul verde” pe care ni l-a lasat din belsug natura si bunul Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *