Povestea orezului auriu. Ne distrugem viitorul prin neacceptarea plantelor modificate genetic

Povestea orezului auriu. Ne distrugem viitorul prin neacceptarea plantelor modificate genetic
Povestea orezului auriu. Ne distrugem viitorul prin neacceptarea plantelor modificate genetic

Sute de protestatari au daramat gardurile ce protejau plantele de orez modificat genetic si au smuls toata cultura. Acel tip de orez este special conceput pentru a reduce deficiente cu care se lupta numerosi copii. In conditiile in care populatia este in continua crestere, este nevoie sa producem din ce in ce mai multa alimente, din ce in ce mai bune din punct de vedere nutritiv, ceea ce nu putem obtina fara plantele modificate genetic.

Povestea orezului auriu. Ne distrugem viitorul prin neacceptarea plantelor modificate geneticDaca plantele smulse ar fi supravietuit, s-ar fi observat culoarea galbena a bobului de orez, ca urmare a imbunatatirii cu o gena a porumbului si a unei bacterii, ceea ce face ca acest tip de orez sa produca beta caroten, sursa importanta de vitamina A. Astfel, consumul de orez auriu ar fi ajutat numerosii copii cu deficienta de vitamina A.

Firmele de produse agrochimice, dusmanii plantelor modificate

Participantii la vandalismul produs la cultura de orez auriu din regiunea Bicol din Filipine au fost incurajati de firmele producatoare de chimicale pentru agricultura, care isi vad afacerea amenintata. Ceea ce aduce inca o data in discutie practica europeana de utilizare de substante chimice si cea americana, de plante modificate, care s-a demonstrat mai eficienta. Vandalisme s-au tot produs, mai ales in Europa. Un exemplu este distrugerea, in Franta, a strugurilor creati special pentru a lupta impotriva unui virus letal.

Cum salveaza orezul auriu vieti

Orezul auriu este o planta modificata genetic atipica. Nu este detinut de nicio companie, ci de un ONG numit International Rice Research Institute care promoveaza aceasta noua sursa de vitamina A nu doar in randul filipinezilor, a caror alimentatie este bazata pe consumul de orez, ci in randul tuturor celor care au in dieta inclus orezul. Deficienta de vitamina A duce la orbirea a jumatate de milion de copii in fiecare an. Afecteaza milioane de oameni prin slabirea sistemului imunitar, ceea ce produce indirect doua milioane de decese in fiecare an.

Avertizare

Oamenii de stiinta din toata lumea au reactionat dezaproband public aceste vandalisme si au avertizat ca populatia mondiala va creste de la 7 la 9 miliarde pana in 2050, iar productia agricola trebuie sa creasca cu 60% in urmatorii 40 de ani pentru ca lumea sa nu moara de foame. Singura solutie in momentul de fata o prezinta plantele modificate genetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *