Praf cu mult fosfor

– CE BEM, CE MANCAM

Grasimile vegetale hidroge-nate sunt unul dintre ingredientele majore ale produsului. Acestea au acizi grasi trans care afecteaza foarte grav sistemul cardiovascular.

Cappuccino instant cu aroma de vanilie Ellite are in compozitie: “Zahar, si-rop de glucoza, grasimi vegetale hi-drogenate, cafea instant, praf de zer, arome identic naturale (n.r. – artificiale), maltodextrina, proteine din lapte, stabilizator: E 340 ii (fosfat dipotasic), colorant natural: E 150 d (caramel sulfit de amoniu), agent de afanare: E 551 (dioxid de siliciu)”. La 100 de grame de cappucino veti acumula o va-loare energetica de 432 kcal/1813 kj, proteine 4 g, carbohidrati 77 g, grasimi 12 g.

ANALIZA. Produsul analizat este un praf instant din care se re-constituie o doza de bautura de tip cappucino prin adaos de apa (150 ml de apa la 4 lingurite de praf in-stant) si care are o densitate energe-tica de aproximativ 54 kcal. Produ-sul are un profil nu-tritional deze-chi-librat, cu un exces de glucide cu in-dex gli-ce-mic ridicat, dar si grasimi hidroge-nate periculoase pentru sa-na-tate, ne deta-liaza profesorul doctor Mencinicopschi. In functie de nu-marul de doze consumate, aportul energetic poa-te fi semnificativ si de aceea trebuie tinut cont in cadrul ma-nage-men–tului greutatii (men-ti-nerii greu-tatii si siluetei). Atentie la sursa de cafeina din produs, care este un neu-rosti-mu-lator indirect si are capa-ci-tate diuretica. Dintre aditivii utilizati, specialis-tul nostru ne spune ca E150 d poate avea efecte ad-verse asupra consumatorilor sensibili. De asemenea, con-tine si o sur-sa de fosfor, element care oricum es-te excedentar in dieta mo-der-na con–tribuind la fragili-zarea prema-t-ura a oaselor si aparitia os-te-o-po-rozei.

CONCLUZII. Praful supus ana–lizei nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alap-teaza, cardiovascularilor, hepa-tici-lor, celor cu osteoporoza, cu boli neu-ro-pshice si neurodege-nerative, cu cancer, celor cu status proinfla-mator sis-temic. Supraponderalii si obezii vor tine cont de caloriile aduse de o doza. Diabeticii il vor consuma doar cu acordul medicului. Cei cu in-to-le-ranta la lactoza vor testa produ-sul.

Precizari

Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele consumate zilnic si efec-tele lor asupra sana-tatii. Ci-ti-torii isi pot exprima opi-niile la 021.318.20.37; sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi “analizata” de specialistul nostru.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentFumatul – poluare la purtator
Articolul următorInfo INDULCITOR

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,342FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente