Praful ne inghite copiii

AVERTIZARE. In sase luni, concentratiile de dioxid de azot si de praf au depasit cotele admise pentru un an intreg.
sanatate
Incidenta astmului bronsic la copiii sub 14 ani a crescut, in Bucuresti, de la 5% la 7%, in ultimii cinci ani. In termeni medicali, cresterea este spectaculoasa, iar medicii pediatri sunt de acord cu premisa ca Bucurestiul a ajuns un loc atat de poluat incat nu e recomandat sa-ti cresti copiii aici. „Cei mici sunt mai activi, alearga mai mult, inspira mai des si devin mai vulnerabili, astfel ca sunt mai expusi la imbolnaviri decat adultii”, sustine dr. Nicole ta Basca, de la Institutul de Pneu mologie.

Depasiri alarmante

Pe primele sase luni ale anului, statiile de monitorizare a calitatii aerului au inregistrat deja un numar foarte mare de depasiri ale valorilor maxime admise. In cazul dioxidului de azot, au fost 11 depasiri inregistrate de statia din Mihai Bravu, in timp ce statia din Berceni a depistat nu mai putin de 25 de depasiri ale valorii maxime. Pentru dioxidul de azot se tolereaza un numar maxim de 25 de depasiri intr-un intreg an calendaristic. La Berceni limita a fost atinsa dupa numai sase luni.

Situatia cea mai alarmanta o reprezinta concentratia de pulberi (praf) din aerul respirat. In numai sase luni din 2009, s-au inregistrat 40 de depasiri la Cercul Militar, 57 la Mihai Bravu, 24 la Titan, 57 la Drumul Taberei, 14 la Balotesti, 29 la Magurele, 29 la Lacul Morii si 27 la Berceni.

In cazul pulberilor sunt admise maximum 35 de depasiri intr-un an, deci cotele deja depistate sunt alarmante in majoritatea zonelor din Bucuresti. Doar valorile pentru dioxid de sulf si plumb se afla sub valorile limita.

„Expunerea la acesti agenti poluanti este pentru copii similar cu riscul pe care il reprezinta pentru fat faptul ca mama ar fuma in timpul sarcinii”, a avertizat dr. Nicoleta Basca.

Cei mai expusi la hidrocarburi sunt copiii din sectorul 1, unde functioneaza cinci mastodonti industriali. „Cresterea intr-un mediu poluat se traduce clinic foarte simplu: creste riscul efectelor iritante la nivelul cailor respiratorii, apoi acestea devin toxice, alergizante si, in cele din urma, devin cancerigene. Cu cat aerul este mai poluat, cu atat se reduce si gradul de sanatate si speranta de viata”, a explicat prof. dr. Cristian Didilescu, de la Institutul de Pneumologie.

DEZINTERES

Au lasat balta monitorizarea

70% din poluarea Capitalei este cauzata de gazele de esapament de la cele 1,5 milioane de masini din trafic. Costel Nedelcu, presedintele Agentiei de Protectia Mediului Bucuresti, a oferit pentru editia de ieri a EVZ o informatie surprinzatoare: cele opt statii de monitorizare a calitatii aerului se afla in stare de conservare pentru ca nu mai exista bani pentru intretinerea acestora.

Verificarile EVZ au demonstrat ca statiile nu functioneaza nici in alte mari orase din tara. Practic, monitorizarea gradului de poluare a fost lasata la voia intamplarii de catre Ministerul Mediului.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *