Prapastiile Zarnestilor in pericol!!

In Carpatii Meridionali, in apropierea localitatii Zarnesti, se afla un loc ce se poate descrie pe scurt, astfel: liniste ademenitoare, pustiu hipnotizant, spectacol al naturii. Si toate acestea in masivul Piatra Craiului, in Prapastiile Zarnestilor, unde exista cea mai impresionanta creasta calcaroasa din tara, avand peste 22 de km lungime.
prapastiile zarnestilor
Auzindu-i numele – Prapastiile Zarnestilor – ai crede ca urmeaza un pustiu in care s-ar putea sa te pierzi usor-usor. Si totusi, aici gasesti un loc ce te surprinde la fiecare pas. Pana la urma fiecare pustiu isi are taina sa.

Pe drumul pietruit, pasesti incet, uimit si temator, asteptand sa ti se sopteasca povestea… Privirea ti se ridica spre acele creste impunatoare, imbracate din loc in loc cu brazi. Stancile imense par a fi zidurile unei fortarete proiectata de CRAI sa atinga marea inspumata de nori.

Linistea ce te impresoara ademenitor si te determina sa mergi hipnotizat mai departe, se pierde incet si auzi susurul unui parau firav. Spectacolul se insufleteste odata cu aparitia unui gandac ce isi masoara clipele in pasi agale si se opreste in dreptul unei bucati de lemn, special pentru a fi fotografiat.

De o parte si de alta a cararii pietruite, observi vrajit micile flori ce se ascund sfioase printre firele de iarba brumata. Nici urma deocamdata de vestita garofita a Pietrei Craiului. Si asta pentru ca fiecare mister ti se dezvaluie treptat.

STOP!!! Se pare ca povestea nu isi va mai urma cursul in filele ingalbenite de vreme, din sufletele celor ce au fost invaluiti pentru cateva clipe de vraja Prapastiilor Zarnestilor.

Acum se scrie un alt cosmar al naturii, pe cele mai albe pagini ale noilor proiecte ce vizeaza constructia unor statiuni pentru schi in parcuri protejate prin lege. „Realizarea facilitatilor pentru schi indeparteaza zone mari de padure, pentru a face loc partiilor, drumurilor de acces si infrastructurii, reducand si fragmentand astfel habitatul vietii salbatice„, a declarat Andreas Beckman, director al programului Dunare-Carpati, din cadrul WWF (World Wildlife Fund).

In ce fel se justifica o astfel de investitie este greu de gasit un raspuns care sa nu sfideze logica… Sunt prea multi cei ce traiesc mirajul banilor, gandindu-se la prezent si la viitorul apropiat si prea putini cei care incearca sa protejeze natura, gandindu-se la viitorul indepartat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *