Probleme geomorfologice in peisajul vaii Ramnicu Sarat din sectorul subcarpatic

0
501

Arealul subcarpatic al vaii Rimnicu Sarat ca urmare a intensei presiuni antropice si a diversitatii factorilor fizico-geografici, se poate remarca diversitatea proceselor geomorfologice ce conduc la o modelare continua a reliefului, putandu-se constitui in fenomene de risc geomorfologic. Aceste fenomene de risc se pot diversifica datorita cresterii continue a presiunii umane cu urmari foarte grave asupara echilibrului natural.

probleme geomorfologice

Procesele geomorfologice actuale si formele de relief rezultate sunt dintre cele mai diverse. Apa ca agent modelator al reliefului are un rol determinant in stabilirea elementelor de relief.
Majoritatea versantilor inscrisi vaii Rimnicu Sarat sunt afectati de procese hidrodinamice, prin intermediul acestor procese asigurandu-se transferul de materiale de pe versanti in albii, prin pluviodenudare, eroziune in suprafata, siroire, ravenare si torentialitate, rezultand in unele sectoare procesul de barare si colmatare a cursului raului.

Prin suprafetele mari afectate, prin amploarea si intensitatea mare a fenomenului, alaturi de ravenare si torentialitate, alunecarile de teren constituie principalele procese de instabilitate a versantilor si de degradare a terenurilor, de modificare, uneori majora, a configuratiei reliefului afectat din arealul vaii Rimnicu Sarat.

Avand in vedere conditiile structurale, litologice, morfologice, climatice, hidrologice si biopedologice, toate acestea accentueaza adancimea patului de alunecare si forma peisajului vaii Rimnicu Sarat in urma proceselor geomorfologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.