Prefectura Neamt ne lamureste ce a fost cu poluarea si ce masuri au fost luate

OMS: "Poluarea, cauz? a declan??rii cancerului pulmonar"
Prefectura Neamt ne lamureste ce a fost cu poluarea si ce masuri au fost luate

COMUNICAT DE PRESĂ
Referitor la incidentul produs de catre SC Ga Pro Co Chemicals SA Savinesti prin depasirea concentratiei de amoniac in atmosfera, va informam:

– In data de 02.01.2013 – ora 10.00 seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Neamt a sesizat subprefectul judetului, conducerile Comisariatului Judetean Neamt al Garzii de Mediu, Agentiei pentru Protectia Mediului si Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt cu privire la existenta unui miros puternic de amoniac in municipiul Piatra Neamt si localitatea Savinesti, in paralel cu inregistrarea mai multor apeluri prin sistemul 112 privind acest fenomen.
– Agentia de Protectie a Mediului Neamt a prelevat o proba momentana de 30 min., in intervalul 11,00-11,30 si a analizat indicatorul amoniac prin metoda manuala prevazuta de STAS 10812/76. S-a pus in evidenta valoarea de 990,98 micrograme/mc, concentratia maxima admisibila cf. STAS 12574/87 fiind de 300 micrograme/mc.
– Personalul Laboratorului APM Neamt s-a deplasat in zona Savinesti si a prelevat o proba momentana de 30 min in intervalul 13,15-13,45 in punctul Scoala Dumbrava Vale, comuna Savinesti si o alta proba in Roznov, str. Fermei in intervalul 14,30-15,00, probe ce au fost analizate ulterior in laborator. S-au obtinut rezultatele: 4245,96 micrograme/mc in punctul Scoala si 1243,79 micrograme/mc in Roznov. Rezultatele analizelor au fost comunicate Garzii Nationale de Mediu –Comisariatul Judetean Neamt.
– la sediul SC Ga Pro Co SA Savinesti s-au deplasat conducerile Comisariatului Judetean Neamt al Garzii de Mediu, Agentiei de Protectie a Mediului, Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Neamt si subprefectul judetului, pentru efectuarea primelor investigatii.
– In zona Savinesti au mai fost amplasate doua puncte de recoltare pentru probe medii de lunga durata (in intervalul 2.01.2013 ora 13.00 – 3.01.2013.ora 13.00).
– Precizam ca SC Ga Pro Co Chimicals SA Savinesti nu a notificat nici telefonic, nici in scris despre producerea vreunui incident, asa cum este prevazut in Autorizatia Integrata de Mediu nr.15/2007, revizuita in 2008.
– Din nota de constatare incheiata de Comisariatul Judetean Neamt al Garzii Nationale de Mediu reiese ca in data de 2.01.2013, incepand cu orele 6.00, s-a inregistrat o emisie de amoniac, provenind de la capacul coloanei de sinteza la linia 2 a instalatiei de uree granulata. In urma analizei situatiei,operatorul economic a luat masura de izolare a liniei si initierea procedurilor de pregatire pentru interventie tehnologica (prelucrarea solutiei, depresurizarea coloanei si desfacerea capacului pentru inlocuirea garniturii). Din datele de auto-monitorizare a calitatii atmosferei in perimetrul uzinal si periuzinal efectuate de laboratorul de toxicologie – mediu al SC Ga Pro Co Chimicals SA, pentru probele momentane nu s-au evidentiat depasiri ale CMA la indicatorul amoniac.
– Cu ocazia acestui control s-au dispus operatorului economic masuri operative privind informarea imediata a ISU „Petrodava” Neamt telefonic prin 112 si ulterior in scris, precum si a GNM CJ Neamt, APM Neamt si SGA Neamt despre orice situatie care conduce la eliberarea in mediu a substantelor periculoase cu potential de afectare a factorilor de mediu; conducerea proceselor tehnologice din cadrul societatii astfel incat limitele la emisii sa fie respectate in stricta conformitate cu cerintele stabilite prin Autorizatia integrata de mediu nr.15/2007; monitorizarea zilnica, timp de o luna, a emisiilor de poluanti in localitatile potential afectate (Piatra Neamt, Savinesti, Roznov, Zanesti, Dumbrava Rosie) si comunicarea rezultatelor la GNM CJ Neamt, ISU Neamt si APM Neamt.

– In cursul acestei zile s-au analizat doua probe momentane prelevate in municipiul Piatra Neamt, iar valorile masurate au fost de 52,05 si 89,99 micrograme/mc.

– Din punctul de vedere solicitat specialistilor Directiei de Sanatate Publica, cu urmarile pe care le poate avea depasirea concentatiei de amoniac din atmosfera asupra sanatatii, ni s-au comunicat urmatoarele: efectele apar dupa expuneri de scurta durata, la concentratii relativ mari de poluanti si pot provoca intoxicatii acute si agravarea afectiunilor cronice pulmonare.

– Din informatiile solicitate, la nivelul Serviciului de Ambulanta Judetean Neamt si al Unitatii de Primiri Urgente nu au fost solicitari legate de intoxicatia cu amoniac din zona Savinesti – Roznov in perioada 28 decembrie – 3 ianuarie a.c.

– Societatea a fost sanctionata cu amenda de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale din autorizatia integrata de mediu referitoare la protectia atmosferei si pentru ca nu a anuntat de-ndata autoritatea publica pentru protectia mediului despre producerea unor avarii, incidente in instalatii tehnologice, conform prevederilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator, art. 79, paragraful 4, literele a si c. Pentru neasigurarea identificarii, monitorizarii si a evaluarii factorilor de risc generatori de evenimente periculoase si nestabilirea masurilor de protectie impotriva efectelor negative ale acestora, fapte ce contravin prevederilor art. 75 lit. d) din Legea 481 din 2004 privind protectia civila, operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 5.000 lei.

– Totodata, prin ordin al prefectului, o comisie mixta de specialisti va verifica imprejurarile in care s-a produs incidentul precum si modul de respectare a conditiilor din autorizatia de mediu.

P.PREFECT,
SUBPREFECT
Daniela SOROCEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *