Prefectura si ariile protejate “Raul Tur”

Prefectura si ariile protejate “Raul Tur”
Prefectura si ariile protejate “Raul Tur”

In cursul zilei de 17 februarie, prefectul judetului Satu Mare, Eugeniu Avram, a convocat o sedinta de lucru la care au participat reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului, Directiei Silvice, Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara si specialisti din cadrul Institutiei Prefectului.

Intalnirea a fost convocata ca urmare a sesizarii Institutiei Prefectului de catre un numar de unitati administrativ – teritoriale privind dificultatile in derularea proiectelor proprii, ale cetatenilor sau agentilor economici la limita sau in interiorul Ariilor Naturale Protejate “Raul Tur” aflate in custodia Organizatiei Neguvernamentale Societatea Carpatina Ardeleana.

Din discutii a rezultat ca Societatea Carpatina Ardeleana nu aplica unitar normele privind acordarea avizelor in vederea efectuarii unor lucrari pentru gospodarirea padurilor.

Prefectul Eugeniu Avram a dispus constituirea unei comisii mixte de control pentru verificarea aspectelor semnalate.

Prefectul s-a aratat nemultumit de faptul ca autoritatile locale au transmis sesizarile catre Institutia Prefectului si nu si catre Agentia pentru Protectia Mediului, organism abilitat de lege sa dea avizele de mediu, tinand cont si de planurile de urbanism ale comunelor. Totodata, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului au subliniat ca exista posibilitatea acordarii avizelor favorabile in executarea unor constructii, in special locuinte, conditionat de respectarea unor prevederi ale Ordonantei nr. 57 privind zonele protejate.

Prefectul a mai aratat ca sesizarile privind aspectele neconforme in aplicarea legislatiei de mediu de catre custode trebuie transmise catre Agentia de Mediu cu atat mai mult cu cat proiectul regulamentului de management al Ariilor Protejate Naturale “Raul Tur” este inaintat Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice pentru avizare cu consultarea si avizul Agentiei de Mediu.

In final, prefectul a facut un apel la implicare in rezolvarea problemelor cetatenilor si transmite custodelui obligatia legala de a respecta legea si de a o aplica cu aceeasi masura tuturor persoanelor fizice si juridice ce intra sub incidenta legii.

Prefectul a dispus sa se intocmeasca o informare ce va fi transmisa Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice in care se vor mentiona diferite disfunctionalitati privind exceptiile in aplicarea legii ce reglementeaza ariile protejate, cat si managementul defectuos al custodelui si reclamatiile la adresa acestuia,se mentioneaza in comunicatul transmis de catre Institutia Prefectului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente