Pretul energiei va creste cu 2 – 4,5 euro pe MWh in a doua jumatate a anului, dupa aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila, ceea ce va insemna o scumpire de pana la 4,3% pentru populatie. Autoritatile romane au trimis vineri Comisiei Europene notificarea oficiala privind schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila si se asteapta la un raspuns pozitiv de la Bruxelles in maximum doua luni.
Cine aude de turbine eoliene si de surse regenerabile in general se gandeste la energie ieftina. Nimic mai fals. Pentru ca tehnologiile sunt scumpe si statele membre si-au asumat in fata Comisiei Europene atingerea unei ponderi importante de energie verde in consumul anului 2020, guvernele au venit cu scheme de sprijin pentru stimularea investitiilor in acest sector.
In Romania, producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pe care le vand pe o piata specializata, pentru a obtine un castig in plus fata de pretul energiei. Furnizorii sunt obligati sa cumpere aceste certificate in functie de cantitatea de energie livrata, insa costurile cu achizitia lor sunt transferate in factura finala.
Prin urmare, toti consumatorii, inclusiv populatia, sunt cei care sprijina de fapt productia de energie verde. Pana acum, acest lucru nu s-a simtit in factura finala, insa o noua lege in acest domeniu acorda mai multe beneficii producatorilor de energie regenerabila.
Raspuns pozitiv de la Bruxelles pana in august
Legea 220, desi votata de Parlament in 2008, nu a fost aplicata pana acum din lipsa avizului Comisiei Europene. Oficialii de la Bucuresti au purtat discutii informale cu cei de la Comisie de mai bine de un an pe aceasta tema, iar vinerea trecuta au trimis notificarea oficiala pentru avizarea schemei.
„Ne asteptam la un raspuns pozitiv din partea Comisiei Europene, intrucat au fost acceptate si solutionate toate observatiile si cerintele exprimate de expertii europeni in procesul de prenotificare si de notificare informala”, au declarat, pentru „Adevarul”, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Acestia estimeaza ca schema va fi avizata in urmatoarele doua luni si va fi aplicata in al doilea semestru al acestui an.
Cat vom plati in plus
„Dupa estimarile preliminare, apreciem ca aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi stabilit prin Legea 220/2008 va avea ca efect cresterea pretului energiei electrice la consumatorul final cu circa 2 – 4,5 euro/MWh in 2011, in functie de momentul aplicarii sistemului”, au mai spus oficialii ANRE.
In ceea ce priveste factura pentru populatie, potrivit calculelor „Adevarul” pe baza unui tarif reglementat mediu de 0,433 lei pe kWh (105 euro pe MWh), trebuie sa ne asteptam la o scumpire intre 2% si 4,3% in urmatoarele luni.
Energia va continua sa se scumpeasca an de an, pe masura ce in sistem va intra mai multa energie verde, ajungand sa coste cu 30 de euro in plus pe MWh in 2017. Oficialii ANRE au mai precizat ca este posibil ca furnizorii sa suporte o parte din aceste costuri si sa accepte astfel o diminuare a profitului.
Investitorii primesc mai multe beneficii in Romania
Intrucat Romania vrea sa atraga investitii consistente in sectorul energiei din surse regenerabile, schema de sprijin prin certificate verzi este destul de generoasa: producatorii vor primi in total in urmatorii zece ani certificate verzi in valoare de peste 10 miliarde de euro.
„Dat fiind caracterul puternic orientat spre mecanisme de piata (producatorul trebuie sa isi asigure contracte de vanzare a energiei produse, pe de o parte, iar pe de alta parte sa tranzactioneze certificatele verzi pe o piata paralela intre limitele definite de lege), schema de sprijin presupune un risc mai mare pentru investitori fata de varianta mult mai uzitata in majoritatea tarilor europene, de feed-in (statul garanteaza vanzarea intregii energii electrice produse la un pret dinainte stabilit). De aceea, nivelul sprijinului este perceput ca fiind mai mare decat in alte tari, fara sa putem sa cuantificam exact intensitatea acestuia”, au mentionat responsabilii ANRE.
Institutia va monitoriza anual piata si va reduce numarul certificatelor verzi acordate unui producator, in cazul in care va constata ca acesta este supracompensat. De altfel, aceasta a fost si una dintre temele de discutii din ultima perioada cu oficialii Comisiei Europene, dupa ce acestia au atras atentia ca exista pericolul ca producatorii sa primeasca beneficii nejustificat de mari, ceea ce ar fi insemnat o crestere si mai mare pentru tariful final al energiei.
Astfel ca Guvernul va modifica prevederile Legii 220 printr-o ordonanta de urgenta, pentru a le armoniza cu cerintele oficialilor de la Bruxelles.
Prin urmare, din momentul aplicarii noii scheme, investitorii in energia eoliana vor primi doua certificate pana in 2017 si unul din 2018. Valoarea unui certificat va fi intre 27 si 55 de euro, iar in primii ani, cand pe piata vor fi putine certificate, acestea se vor tranzactiona la valoarea lor maxima. Astfel ca energia eoliana va ajunge sa coste de trei ori mai mult decat cea clasica, avand in vedere faptul ca pretul propriu-zis al energiei este de circa 45 de euro pe MWh, la care se adauga contravaloarea celor doua certificate.
Cel mai bine recompensati vor fi investitorii in electricitatea din surse solare, care vor primi sase certificate pe MWh. Producatorii de energie din surse geotermale, biomasa, biolichide si biogaz vor beneficia de doua certificate. Pentru utilizarea gazului rezultat in urma procesarii deseurilor si a gazului de fermentare a namolurilor din instalatiile de ape uzate se va aloca un certificat verde pentru fiecare MWh. In cazul hidrocentralelor sub 10 MW, producatorii primesc trei certificate daca centralele sunt noi si doua certificate pentru cele retehnologizate.
Cititi si Bulgaria nu mai vrea turbine eoliene. Afla aici de ce.
Totodata, investitorii care acceseaza fonduri europene sau alte ajutoare pentru productia energiei regenerabile vor primi mai putine certificate verzi, astfel incat rata de rentabilitate a acestor proiecte sa fie similara cu cea a proiectelor care nu beneficiaza de alte ajutoare investitionale.
Proiectele cu o capacitate mai mare de 125 de MW vor fi evaluate individual de Comisia Europeana inainte de a beneficia de schema de sprijin. Potrivit reprezentatilor ANRE, aceasta prevedere este conforma cu legislatia comunitara privind acordarea ajutoarelor de stat. „A fost de asemenea o cerinta expresa a Comisiei Europene in dialogul de pre-notificare, solicitata si de Consiliul Concurentei”, au explicat oficialii Autoritatii de Reglementare.
Paradis eolian
Trei sferturi dintre investitorii straini care cauta oportunitati de afaceri in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special in zona regenerabilelor, iar peste 80% dintre cei interesati de energia verde vizeaza sectorul eolian. Potrivit unui studiu al Erste Group, potentialul eolian al tarii, estimat la 14.000 de MW, este cel mai mare din sud-estul Europei si al doilea de pe intregul continent.
Ultimele date disponibile arata ca Transelectrica primise pana in luna martie cereri de racord la retea pentru proiecte eoliene care depaseau in total 32.000 de MW, adica de peste doua ori mai mult decat potentialul tarii.
Romania a cunoscut in 2010 o crestere exponentiala a capacitatilor de producere a energiei eoliene, care au ajuns la finele anului o putere instalata de 462 de MW, fata de doar 14 MW cu un an in urma.
Autoritatile estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, in Romania vor functiona parcuri eoliene cu o capacitate de 1.000 de MW.