Scaderea pretului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezinta riscuri pentru statele producatoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI dupa declinul de 18% al titeiului inregistrat luna trecuta, transmite Bloomberg, citata de Agerpres (2 decembrie).
Pentru Rusia, scaderea reprezinta ‘o amenintare semnificativa, care se adauga fragilitatii si vulnerabilitatii economiei, iar ei stiu asta. Ramane de vazut care va fi reactia’, a declarat seful FMI, la o conferinta organizata de Wall Street Journal.
Un declin de 30% al pretului titeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii si probabil de 0,6% pentru SUA, a explicat Lagarde. Desi exportatorii sunt afectati, ‘per total reprezinta un castig net’.
Petrolul si gazele naturale reprezinta 68% din exporturile Rusiei si 50% din bugetul sau federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla ruseasca a coborat, luni, la un nou minim istoric in raport dolarul, trecand pentru prima data in istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, saptamana trecuta, sa mentina plafonul oficial de productie la 30 de milioane de barili pe zi pentru urmatoarele sase luni, ceea ce a determinat o cadere a pretului barilului de titei Brent pana la cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani.
In ultimele cinci luni, pretul titeiului Brent a coborat cu aproape 25%. Luni, la bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna ianuarie a crescut cu 2,39 dolari, ajungand la 72,54 dolari.
De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna ianuarie a scazut luni cu 2,85 dolari, ajungand la 69 de dolari.
FMI ar putea fi solicitat sa sprijine statele mai mici dependente de exporturile de titei, a anuntat directorul general al FMI.
Referindu-se la Ucraina, Lagarde a afirmat: ‘Inca mai este necesara o finantare masiva pentru a sprijini Guvernul care si-a aratat angajamentul de a reforma tara”.