Preturi mai mici cu pana la 10% daca schimbam furnizorul de energie

Cativa dintre furnizorii privati iau in calcul atragerea de clienti consumatori casnici. Se poate negocia individual sau in numele unui grup de persoane

Deschiderea pietei de energie la 1 iulie 2007 a dat posibilitatea fiecarui consumator casnic de electricitate sau de gaze naturale sa renunte la furnizorul traditional, in speta la cele 8 filiale Electrica sau la cele doua Distrigaz-uri, si sa isi aleaga un alt furnizor.

Dupa 4 luni, miscarile lipsesc cu desavarsire iar cauzele sunt multiple. Reprezentantii companiilor de furnizare si cei ai autoritatilor spun ca un prim motiv ar fi inflexibilitatea oamenilor la care se adauga absenta unei campanii de informare a Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Cert este ca, orice persoana care doreste sa negocieze tarifele la energie o poate face, in nume personal sau al unui grup. In cazul in care reprezinta mai multe persoane este nevoie de procura de la fiecare dintre acestea.

Reprezentantii firmelor de profil spun ca, sansele de a obtine un pret mai bun sunt mai mari in cazul grupurilor de persoane. Lipsa de presiune a segmentului casnic al consumatorilor pe piata de energie intarzie deocamdata deschiderea furnizorilor catre aceasta categorie de clienti, singurii consumatori tentanti sunt doar cei industriali. Insa semne de schimbare exista.

Companiile de furnizare s-ar putea arata interesate de clienti de genul unor asociatii de bloc. In ceea ce priveste furnizarea de energie, mai multe companii studiaza posibilitatea de a scoate pe piata oferte pentru consumatorii captivi.

Energy Holding, de exemplu, va lua o decizie in acest sens dupa 1 ianuarie 2008, iar Distrigaz Sud, compania de distributie a gazului natural, intentioneaza sa furnizeze in viitor la pachet electricitate si gaze. Companiile traditionale, cele 8 filiale Electrica, 5 din ele cu capital majoritar privat, si-au infiintat societati de furnizare de curent.

Avantajele schimbarii furnizorului de energie

Principalul avantaj si practic cel care va cantari decisiv in luarea deciziei de a schimba furnizorul este acela al pretului, care poate fi mai mic. Surse din piata sustin ca acesta nu poate fi insa mai mic de 10% decat cele de la Electrica.

In situatia in care piata se deschide si practic, nu numai teoretic, consumatorii casnici nu vor plati niciun un fel de taxa cand trec de la un companie la alta. Contractul cadru contine cateva clauze minime obligatorii: durata contractului, conditiile de prelungire si conditiile de reziliere, tariful aplicat, termenul de citire a contorului, perioada de facturare si conditiile de plata, modalitati multiple de achitare a facturilor.

Pentru a-si atrage clienti, furnizorii privati ar putea veni oferte care sa imbunatateasca relatia cu clientii. Astfel, s-ar putea stabili ferm care sunt modalitatile de citire a contorului, avand in vedere ca salariatii Electrica vin deseori la domiciliul clientului in timpul saptamanii, la orele obisnuite de lucru. In plus, clientii pot solicita compensatii pentru abaterea tensiunii fata de valoarea nominala.

Pot exista costuri suplimentare

Specialistii in piata de energie atrag atentia in schimb asupra aspectului legat de conditiile de prelungire si cele de reziliere a contractului. Pentru a nu-si pierde clientii, furnizorii pot impune daune pentru intreruperea inainte de termen a relatiei contractuale.

In plus, shimbarea furnizorului nu aduce imbunatatirea calitatii curentului, cum ar fi eliminarea caderilor de tensiune. Aceste neajunsuri provin insa de la companiile de producere a electricitatii sau de distributie. Caderile de curent sau tensiuni mai scazute vor fi la fel de frecvente daca productia ramane in mainile statului sau daca reinnoirea retelelor de distributie se face cu tehnologie second-hand.

O problema ar putea sa apara in momentul in care Electrica interzice, pe motiv ca este proprietar, folosirea contorului. Astfel, furnizorul va trebui sa faca eforturi financiare pentru achizitia unor contoare noi, care trebuie sa aiba aprobare de la Biroul Roman de Metrologie Legala. In aceste conditii exista riscul ca factura sa fie incarcata.

INFO PLUS

Gazul si energia la pachet

Companiile de profil iau in calcul, la 4 luni de la liberalizarea pietei, lansarea unor oferte tentante pentru consumatorii casnici. Gazele si energia la pachet este una dintre variante. Companiile traditionale si-au infiintat deja societati de furnizare de curent. Cert este ca romanii care trec de la o companie la alta nu vor plati nici un fel de taxa. Ar putea achita insa contravaloarea contorului.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *