Prezicerea avalanselor

Un „laborator rece” a fost infiintat in Montana, S.U.A., cu scopul cercetarii in domeniul prezicerii avalanselor.

Acesta este finantat de Fundatia Nationala de Stiinta si de Trustul Caritabil Murdock. In noiembrie au fost terminate lucrarile pentru realizarea acestuia. Acest „laborator rece” ii permite dr. Adams sa controleze si sa faca simulari in ceea ce priveste domeniul incontrolabil al conditiilor din munti iarna si sa inteleaga in detaliu comportamentul zapezii in functie de diverse conditii.
Prezicerea avalanselor este destul de complicata datorita variabilitatii conditiilor, de la perioada din zi, din an pana la tipul zapezii,la panta si la temperatura.
Laboratorul permite cercetatorilor sa varieze aceste conditii in vederea analize raspunsului zapezii.
Statul Montana este foarte bine situat in vederea studierii fenomenului,gasindu-se aicic
4 zone de avalansa de clasa A(cea mai severa).
Pentru multi ani,dr Adams si colegii sai si-au amplasat instrumentele intr-o coliba mica pe un teren abrupt, cu panta la Bridger Bowl,la aproximativ 15 mile de universitate si au trimis un alt coleg in susul pantei pentru a detona a bomba de 1 kg cu scopul de a produce o avalansa.Pe masura ce valul de zapada se rostogolea pe panta, dr Adams viziona informatiile despre viteza,adancime,debit si temperatura inregistrate pe laptopul sau.
In laboratorul rece temperatura este de -8° C; aici atentia cade asupra unui panou de 1m², luminat puternic de un „soare artificial” si „strajuit de un cer artificial”,care poate fi variat in vederea simularii conditiilor variate de iarna.Scopul este acela de a intelege conditiile care determina modificarea in structura cristalina si legaturile dintre cristalele de gheata.Sunt create cristale de zapada sub anumite conditii de catre cercetatori,iar apoi sunt studiate in amanunt pentru a determina ce anume face ca straturile de zapada sa fie tari sau moi.Aceste straturi reprezinta cheia rezolvarii prezicerii avalanselor.
Principala cauza a avalanselor este data de pozitionarea unui strat moale de zapada sub un altul,tare.Astfel ca e nevoie sa se inteleaga transferul de energie de la suprafata pentru a prevedea ce se intampla in stratul inferior(moale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *