Prima poluare oficializata la Combinatul Arcelor Mittal Steel

Combinatul Arcelor Mittal Steel polueaza aerul orasului Galati, acesta este rezultatul unui raport intocmit de o firma independenta si care a fost inaintat Garzii de Mediu la sfarsitul saptamanii trecute.

Chiar daca cocsul emis de combinat se simte de la peste 50 de kilometri departare de oras, autoritatile de mediu nu au reusit sa depisteze pana acum un nivelul peste limita admisa de noxe emise de cea mai mare platforma siderurgica din Romania.

Conform concluziilor ultimului control, nivelul poluarii este cu 20% peste limita superioara admisa de Ministerul Mediului. Gabriel Panaitescu, seful Garzii de Mediu Galati, a explicat de ce masuratorile calitatii aerului efectuate de autoritatile galatene nu au constatat pana in august 2007 depasiri ale concentratiei de pulberi sau noxe in atmosfera.

“Determinarile pe care le face agentia in cele trei puncte aflate in apropierea combinatului sunt facute din ora in ora, iar atunci cand se face o medie a lor nu apar depasiri deoarece cresterile au loc intr-un timp foarte mic, de 10-15 minute”, a spus Gabriel Panaitescu.
Sursele poluarii provin din utilizarea necorespunzatoare a haldei de zgura, dar si din mentinerea in activitate a bateriilor de cocsificare iesite din uz.

“Principala sursa de poluare o reprezinta bateriile de cocsificare care sunt foarte vechi, din acest motiv inregistrandu-se depasiri fata de nivelurile normale la o serie de indicatori, respectiv, pulberile de carbune si la gaze”, a declarat seful Garzii de Mediu Galati.

Panaitescu a tinut sa precizeze ca, in aceasta saptamana, urmeaza sa se decida ce masuri se vor lua impotriva combinatului siderurgic, “cel mai probabil va fi aplicata o amenda de cateva zeci de mii de lei”.

Pentru rezolvarea situatiei, Arcelor Mittal Steel s-a angajat sa investeasca 4,9 milioane de dolari in sistemul de epurare a gazelor si 5,5 milioane de dolari pentru captarea gazelor si a pulberilor, acestea fiind doua dintre cele 13 masuri ce trebuie respectate de conducerea combinatului siderurgic pentru ca Arcelor Mittal Steel Galati sa-si poata continua activitatea si in 2008.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente