Prima statie de sortare automatizata a deseurilor in Prahova – la Valenii de Munte

Prima statie de sortare automatizata a deseurilor in Prahova - la Valenii de Munte

La rampa ecologica se vor produce si peleti pentru incalzirea scolilor din judet

Una dintre cele mai performante statii de sortare a deseurilor a inceput sa fie montata langa rampa ecologica de la Valenii de Munte, fiind administrata de catre SC Termoelectrica, societate al carei actionar principal este Consiliul Judetean Prahova. Ieri, Mircea Cosma, presedintele administratiei judetene, a fost prezent la rampa ecologica de la Valeni, pentru a vedea instalatia in valoare de circa 800.000 de euro, achizitionata din fonduri proprii ale Termoelectrica.
„Consiliul Judetean Prahova a aprobat aceasta investitie, care reprezinta prima statie de sortare automatizata din judetul Prahova. Datorita punerii in functiune a acestei statii de sortare, in jurul datei de 15 iulie, dupa o perioada de probe, rampa ecologica va fi rentabilizata, iar rezultatele se vor vedea in aproximativ doua luni”, a declarat, ieri, Mircea Cosma. Aceasta investitie este benefica si pentru spatiul pe care il vor ocupa deseurile in rampa de la Valenii de Munte. „Toate deseurile care intra in aceasta rampa vor fi mai intai selectate, cantitatea fiind estimata la circa 10 tone pe ora”, a declarat Mihnea Dogaru, directorul general al SC Termoelectrica Ploiesti SA.
In afara selectarii sticlelor din plastic – valorificate ulterior in functie de culoare (cele transparente fiind mult mai „valoroase”)- vor fi trecute prin statia de sortare, de la mijlocul lunii iulie, deseuri din hartie, sticla si fier.
Pentru ca Termoelectrica va produce, in scurt timp, inclusiv peleti (batoane din material lemnos, de mici dimensiuni), pe langa brichetele din lemn deja produse, Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, a anuntat o noua varianta pentru incalzirea, pe timp de iarna, a cladirilor institutiilor publice din localitatile fara retea de alimentare cu gaze naturale. Seful administratiei judetene a precizat ca in 26 de comune, despre care se cunoaste faptul ca in urmatorii 10 ani nu vor fi gazeificate, se va implementa un program amplu de incalzire pe baza de centrale cu peleti a institutiilor publice. Astfel, in cladirile in care isi desfasoara activitatea scoli, gradinite, primarii, camine culturale, dar si in biserici, vor fi introduse centrale pe peleti, care costa pana la 12.000 de euro (in functie de suprafata de incalzit), inclusiv instalatiile – racorduri si calorifere. O tona de astfel de combustibil va costa, la producator, doar 80 de euro. La Scoala cu clasele I-IV din Aricestii Zeletin – una dintre cele mai sarace comune din judetul Prahova – o astfel de centrala a fost instalata in anul 2003, functionand si acum fara probleme. „Pentru ca, timp de opt ani, nu au fost probleme cu centrala de la scoala din Aricestii Zeletin, iar ideea s-a dovedit a fi viabila, acest sistem poate fi extins. Astfel ca, in circa un an si jumatate, vor fi instalate in localitati precum Jugureni, Calugareni, Tataru, Lapos sau Sangeru, dar si in alte circa 20 de comune, aproximativ 400 de centrale pe peleti, care vor fi alternativa la incalzirea cu sobe”, a declarat Mircea Cosma, care a mentionat si ca o directiva europeana impune ca nu mai putin de 20% din combustibilul folosit in sistemele de incalzire sa provina din biomasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *