Primaria municipiului Giurgiu a verificat lucrarile de inchidere a fostului depozit de deseuri

Primaria municipiului Giurgiu a verificat lucrarile de inchidere a fostului depozit de deseuri

Lucrarile de inchidere a depozitului neconform de deseuri al municipiului Giurgiu au fost finalizate, receptia lucrarilor de inchidere fiind efectuata miercuri, in prezenta viceprimarului municipiului Giurgiu, Liviu Popazu, si a vicepresedintelui Consiliului Judetean Giurgiu, Dumitru Gavrila.

‘Depozitul nu a mai fost folosit de peste cinci ani, dar astazi asistam la receptia lucrarilor de inchidere a depozitului, in sensul ca fostul amplasament situat in vecinatatea zonei industriale de vest a orasului a fost salubrizat si reintegrat in contextul peisagistic natural’, a declarat, miercuri, viceprimarul municipiului Giurgiu, Liviu Popazu.

‘Inchiderea depozitelor neconforme de deseuri urbane din judet, printre care si depozitul din municipiu s-a realizat prin proiectul ‘Sistem de Management Integrat al Deseurilor Solide in Judetul Giurgiu’, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Giurgiu si are o valoare de 112.846.243 lei fara TVA, din care finantarea nerambursabila din FEDR, acordata prin intermediul Programului Operational Sectorial Mediu 2007-2013, este in valoare de 82.923.449 lei’, a declarat si vicepresedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Dumitru Gavrila.

El spune ca pana acum s-au inchis depozitele de la Bolintin si municipiul Giurgiu si urmeaza inchiderea depozitului de la Mihailesti.

In cazul fostului depozit de deseuri de la Giurgiu lucrarile de reintegrare in contextul peisagistic natural s-au efectuat conform normelor de mediu, astfel incat sa fie reduse la minimum potentialele efecte asupra mediului inconjurator si alte riscuri ulterioare pentru sanatatea populatiei.

Inchiderea depozitelor neconforme este o cerinta si o obligativitate care rezulta din angajamentele nationale de a aplica directivele europene in domeniul managementului deseurilor, precum si din necesitatea de reducere la minimum a impactului acestora asupra mediului si sanatatii umane.

Astfel, pe o suprafata de aproximativ zece hectare, unde a fost depozitul, a fost impermeabilizata zona, deseurile au fost capsulate in forma de piramida, pentru acest lucru fiind necesare lucrari pe parcursul unui an, pentru excavarea a 50.000 de metri cubi de deseuri si realizarea a 18 ferestre de degazare prevazute cu compost pentru a purifica gazele de depozit imprastiate in atmosfera. Totodata, intreaga suprafata a fost acoperita cu un strat gros de pamant vegetal pe care a fost plantat gazon rezistent la seceta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *