Primarii constanteni cer ca impadurirea zonelor desertificate sa fie decretata de interes national

Primarii constanteni au cerut Ministerului Mediului, in cadrul unei intalniri cu secretarul de stat Virginia Stefanica, ca impaduririle si crearea perdelelor forestiere sa fie decretate probleme de interes national si sa fie obligatorii.
impaduriri
Primarii si-au manifestat ingrijorarea ca judetul Constanta se afla intr-un avansat stadiu de desertificare si au solicitat Guvernului sa creeze cadrul legislativ necesar pentru ca impaduririle sa fie obligatorii in zonele cu astfel de probleme. Alesii locali spun ca nu pot accesa fonduri europene pentru crearea perdelelor forestiere sau pentru impaduriri din cauza birocratiei, dar si pentru ca nu au bani pentru cofinantarea proiectelor.

“Am vazut si atentionarea ministerului Mediului, potrivit careia mai multe zone din tara sunt supuse unui amplu proces de desertificare. Printre acestea se numara si judetul Constanta. Desertificarea ar trebui sa fie considerata o problema de interes national, iar impaduririle sa se faca in mod obligatoriu. Unii proprietarii de terenuri nu vor ca pe pamantul lor sa plantam copaci, nu vor nici sa vanda, nici sa facem schimb, asa ca ne blocam in chestii din astea. Trebuie ca Guvernul sa dea o lege prin care, acolo unde este necesar, impadurirea sa se faca obligatoriu”, a declarat, joi, primarul orasului Negru Voda, Ion Nicolin.

Alti primari constanteni au spus ca nu se incumeta sa acceseze programe europene deoarece cota de 40% de cofinantare nu poate fi asigurata de la bugetul local, iar altii au motivat ca birocratia le pune bete in roate.

Reprezentantii Ministerului Mediului au recunoscut ca legislatia de mediu este destul de stufoasa si are multe lacune, insa le-au cerut primarilor sa faca proiecte deoarece anul acesta ar putea fi alocati numai de la bugetul de stat aproape 1.000 de miliarde de lei vechi pentru impaduriri.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente